Fede tider

"Fede Tider" er en humoristisk skildring af livet i et dansk kollektiv i halvfjerdserne. Fællesøkonomi, kvindefrigørelse og fælles soverum er i højsædet, men det er ikke altid nemt at efterleve ideologierne. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Komedie
Instruktør Peter Bay
Medvirkende Sofie Gråbøl, Martin Brygmann, Ken Vedsegaard, Katrine Herforth
Spilletid 55 min.
Biopremiere 26.04.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Peter Bay

(INSTRUKTØR)
Peter Bay Clausen har været aktiv siden midten af 1970erne og markeret sig med stor aldidighed som instruktør og forfatter af novellefilm, dokumentarfilm, tv-satire, kabaret og radioteater. Hertil kommer en rækker bøger og artikler. I 1980erne blev Bay halvkendt som en del af teatergruppen 5 x Kaj og var medforfatter til Lone Scherfigs debutfi...

Anmeldere

Scope
Hippi hurra

Hvis manden vil have bukserne på, må han selv sy dem. Det er Henriks erfaring, da han et sted i Danmark, på et tidspunkt i 70erne, flytter i kollektiv med sin kæreste Anne.

Peter Bay er instruktøren bag denne meget charmerende novellefilm, baseret på egne oplevelser. "Fede Tider" er et rammende tidsbillede, der med megen humor og selvironi, skiftevis driller kvindelige og mandlige kollektivister.

Henrik (Ken Vedsegaard) er en ung fyr, som af forelskelse går med på ideen om at flytte med kæresten Anne (Sofie Gråbøl) i kollektiv. Anne er en ualmindelig selvstændig og idealistisk pige - nej, kvinde - som ved mødet med livsstilen i kollektivet og især med kvindekollektivet længere nede ad vejen, kammer over, når det gælder kvindefrigørelse og selvrealisering.

I filmens start er Henrik og Anne til samtale i kollektivet 'Røde Flamme', og vi erfarer, hvordan de tre beboere efterlever tidens kollektive idealer, såsom fællesøkonomi, nedbrydning af kønsroller og fælles soverum. Det viser sig dog hurtigt, at fællesskabsidéerne er mere teori end praksis, og at der hersker en ekstrem dobbeltmoral hos den enkelte. Anne, som tydeligvis er mest idealistisk, erkender, at kvindekollektivet er bedre for hende, og hun forlader Henrik til fordel for en lesbisk beundrer. Alt er set fra Henriks synsvinkel og vi observerer med ham, hvordan store idéer om livsstil og -værdier, ikke altid fungerer i virkeligheden.

Det utrolig charmerende ved "Fede tider" er, at ingen går ram forbi. Ligeså streng og ulidelig Anne er, når hun snævertsynet prøver at overbevise omgivelserne om sin tolerance, ligeså stor en vatnisse er Henrik. At han ikke kærligt, men bestemt, sætter Anne på plads er uforståeligt. Kollektivets tre øvrige beboere er naive på hver deres måde. Især Asger, spillet af Martin Brygmann, er vidunderlig, når han med langt hår og barét, febrilsk prøver at save brænde med borgerskabets motorsav. Kvinderne fra kvindekollektivet er lige lovlig mandefjendske, og det lille lokale købmandsægtepar misforstår fordomsfuldt kollektivbevægelsens idéer. "Nååå, ryger I meget af det der hashish..?", generaliserer købmanden og har lyst til at banke Henrik. Og sådan er "Fede tider" fyldt med små morsomme situationer, der tilsammen karakteriserer en ånd og en tid.

Brugere

12/10-05Make Love NOT War
Anonym
Fedeste trip mand. Fred på jorden mand. Dejlig blomster elskov mand. Totalt varme kærligheds tanker mand. Kyssende elefanter jungle fred til alle legende børn mand. Skønheds tripper flipper konge syren dufte kanon tripper mand ! Flip dit liv mand ! Sejl jorden rundt mand! Vær kærlig og elsk med dine venner. Kvinder og mænd; del ud af jeres lotus blomster på jorden mand ! Bred vingerne ud mand og flyv over højt græs ! Thats life !! LOVE ! NOT WAR !

11/10-05KUN SUPER!!!!!!
Anonym
KUN SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

29/04-05Fede film
En ganske god lille film om masser af nøgenhed, langt har og sjov tobak. Skuespillet er faktisk meget godt. Især Martin brygmann gør det strålende.

Jeg syndes den første halvdel er med uden tvivel sjovest, herligst og det der gør den fortjænt til fire stjerner. Ellers ville jeg have givet den tre.

29/04-02Herlig ironi
Anonym
Herligt skuespil der på allerbedste vis fortæller historien om de naive, venstreorienterede og lalleglade kollektivister fra den gang.

Eneste "procedure"-fejl er at Sofie Gråbøl (og alle de andre piger) i nutidens hellige navn har fjernet det meste af hårene under armene og andre steder. Det gjorde man sgu ikke den gang...

Fakta

Medvirkende
Anne Sofie Gråbøl
Asger Martin Brygmann
Henrik Ken Vedsegaard
Lone Katrine Herforth
Lotte Anne Birgitte Lind
Knud Sigurd Emil Roldborg
Henriks mor Vigga Bro
John Martinus
Købmandskone Gyda Hansen
Pigen i købmandsforretningen Ann Christine Simonsen
Bag kameraet
Instruktion Peter Bay
Produktion Henrik Møller-Sørensen
Manuskript Peter Bay
Fotografi Peter Klitgaard
Klip Jørgen Kastrup
Musik Anders Koppel
Genrer og relationer
Genre Komedie
Premieredatoer
Biograf 26.04.1996
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1996
Spilletid 55 min.
Solgte billetter 26.343
Selskab ASA Film Production A/S, Dansk Novellefilm
Biodistributør All Right Film

Se også...