Force Majeure (Turist)

Et svensk-norsk ægtepar og deres to børn tager på skiferie i Alperne. Morgenen efter ankomsten spiser de morgenmad på hotellets terrasse, da en kontrolleret lavine truer med at vælte ind over dem. Familien slipper med skrækken, men mor Ebba er chokeret over, at hendes mand, Tomas, stak halen mellem benene og svigtede hende og børnene i øjeblikkets panik. En reaktion, som Tomas hårdnakket benægter. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama, Komedie
Instruktør Ruben Östlund
Medvirkende Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren
Spilletid 118 min.
Biopremiere 11.12.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"’Force Majeure’ bør man gå ind og se med gode venner af begge køn, og man bør afsætte god tid til et par flasker rødvin på et langbord bagefter. Der er nok at tage fat på i Ruben Östlunds originale genistreg."

Berlingske
"...er i det hele taget uhyggeligt præcist observeret, og bør give stof til ikke bare eftertanke men også en god portion selvransagelse."

Jyllands-Posten
"Det anbefales at indløse billet til den morsomme overlevelsestur i menneskets moralske indre."

Weekendavisen
"Præcis, ironisk, morsom og dyb. Ruben Östlunds 'Force Majeure' er en af årets bedste skandinaviske film."

Information
"... en nådesløs og ekstremt velspillet kortlægning af den vestlige kernefamilies lettere bedøvede emotionelle tilstand."

Ekstra Bladet
"Man forlader biografmørket i opløftet tilstand, for Ruben Östlunds historie henvender sig både til hjernen og til lattermusklerne. En formidabel svensk filmoplevelse af international format."

B.T.
"Manuskriptforfatter og instruktør Ruben Östlund har med rolig og sikker fornemmelse for billeder, lyd, psykologi og det sagte skuespil, lavet en underfundig film om en familie i opløsning."

Cinemazone
"'Force Majeure', der perfekt indfanger en familie i opløsning, er ikke bare ubehagelig; den er tåkrummende pinlig. Men tag ikke fejl, det er på den helt rigtige måde, som kun Ruben Östlund kan gøre det. Med sin observerende og statiske stil har den svenske instruktør lavet en af årets bedste film."

Ekko
"... et vidunderligt stilfuldt drama, der efterhånden åbenbarer sig som en sorthumoristisk, menneskelig komedie og et hvast studie af ægteskabet."

Brugere

02/03-16Ja, snelandskabet er flot.
Men det er snelandskaber jo. Det er lidt svært at blive imponeret over lige præcist det når man har været der så ofte som jeg.
Ruben Östlund vil gerne skubbe til den moderne mand og hans rolle som beskytter for sin familie.
Derfor flytter han sine hovedpersoner ud hvor de ikke kan bunde. På den måde træder, især, manden ud af sin comfort zone - da han ikke agerer som konen forventer. Egentlig opdager han det først for alvor, da han ser reaktionerne fra andre.
Da han først er nået dertil, så åbner alle sluser og han viser sig som et sølle skrog som både har været utro og snyder i kortspil. Altså en mand med en facade, som gemmer på en masse nedenunder - hvilket konen egentlig ikke virker særligt chokeret over.
Sideløbende har vi så historien om kammeraten, som er overbevist om at han ...

13/08-15Når glansbilledet krakelerer 2
Hvad sker der med den gennemciviliserede, bløde mand, som hverken slår sin kone eller sine børn og som så vidt muligt forsøger at agere moralsk korrekt i enhver situation, når hans verden pludselig begynder at bryde sammen? Det er det som den svenske instruktør Ruben Östlund udforsker i sin fjerde spillefilm, Force Majeure, der blev strengt forbigået ved sidste års Oscar-uddeling.

Ligesom David Finchers’ Gone Girl fra samme år er Force Majeure en sort satire over parforholdets magtbalance og indre dynamik samt kønnenes handlingsmønstre og forventninger i en moderne verden. Men hvor Fincher forklæder sin film som atmosfærefyldt thriller om parrets higen efter at fremstå 'perfekt' udadtil, er Östlunds Force Majeure i højere grad en dokumentarlignende film om kernefamilien, kønsroller og...

18/01-15Stor kraft har filmen ikke 12
En svensk kernefamilie tager på skiferie i Alperne, for at familien - som moderen siger det - kan få lidt opmærksomhed fra faderen, der ellers altid er på arbejde. Men ferien tager en uventet drejning, da en lavine truer med at ramme den terrasse, familien sidder og spiser frokost på. Manden griber nemlig blot sin iPhone og stikker af, mens konen bliver efterladt med deres to børn. Det får hende bagefter til at stille spørgsmålstegn ved, om hun overhovedet kan stole på sin mand.

"Force majeure" er lavet af ét af de nyere talenter i svensk film, Ruben Östlund. Her går han efter at ramme den fortællestil, som også kendes fra europæiske instruktører som Michael Haneke, Dardenne-brødrene og Ulrich Seidl, hvor kameraet placeres som en slags neutral observatør af begivenhederne, hvilket tvi...

28/12-14
Ikke dårligt

Fakta

Medvirkende
Tomas Johannes Kuhnke
Ebba Lisa Loven Kongsli
Vera Clara Wettergren
Harry Vincent Wettergren
Mats Kristofer Hivju
Fanny Fanni Metelius
Charlotte Karin Myrenberg Faber
Brady Brady Corbet
Bag kameraet
Instruktion Ruben Östlund
Produktion Erik Hemmendorff, Marie Kjellson
Manuskript Ruben Östlund
Fotografi Fredrik Wenzel
Klip Jacob Secher Schulsinger
Musik Ola Fløttum
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Familiedrama
Nøgleord Familiekrise, Ferie, Lavine, Ski
Premieredatoer
Biograf 11.12.2014
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige, Norge
Sprog Svensk
Produktionsår 2014
Spilletid 118 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Plattform Produktion
Biodistributør Øst for Paradis

Se også...