Guldkysten

Slavehandlen er officielt ophørt i kolonien Dansk Guinea, men slavehold er stadig lovligt, da den unge botaniker Wulff i 1836 sendes til Afrikas Guldkyst for at føre opsyn med en kongelig kaffeplantage. Ved sin ankomst til det danske handelsfort oplever Wulff, at hans plantager bliver hærget af de indfødte selv. Dette leder ham på sporet af en større konspiration, som rækker langt ind i guvernementet. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama
Instruktør Daniel Dencik
Medvirkende Jakob Oftebro, Danica Curcic, John Aggrey, Adam Ild Rohweder
Spilletid 115 min.
Biopremiere 02.07.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"'Guldkysten' er ikke en belærende film, selv når karaktererne er det. Denciks vildt vovede og udsyrede filmsprog trækker os et andet sted hen. Det mod føles særlig berusende, når øjnene er trætte af dansk films generelle forsigtighed, og når ørerne sjældent har fået så vild en rusketur."

Berlingske
"'Guldkysten' er ikke en helstøbt film. Det er en langstrakt tilstand af luftige prætentioner."

Jyllands-Posten
"... svært irriterende, højtravende og samtidig plumpt prædikende naturporno."

Weekendavisen
"Æstetisk er filmen en vild oplevelse, som lykkes på mange niveauer. Problemet er det dokumentariske anslag. Dencik opgiver efterhånden at skabe overensstemmelse mellem fabel og historie. Der er smukke steder i opløsningslandskabet, men de havde stået stærkere som ren fiktion."

Information
"... trods dens smukke, fuldyrdede æstetik mangler der heller ikke harsk realisme l 'Guldkysten'. Udstillingen af en perverteret og magtfordrukken adel med tropefeber og delirium er ubehagelig i al sin brutalitet og sadisme. Men det er en nødvendig gru."

Ekstra Bladet
"... en yderst ujævn oplevelse, der desværre ikke formår at indfri sit eget ambitionsniveau. Den tekniske side af sagen er som sagt på et virkelig højt niveau – til gengæld halter det på stort set alle andre fronter."

B.T.
"... en modig film, der både udfordrer vores tanker og river i vores sanser."

Cinemazone
"Det klæder ikke tilgangen til historien at forsimple den for at nå frem til en konklusion, som hylder vor tids indsigt over den tids naive verdensopfattelse. Det er for billige point og et utilstrækkeligt fundament for en film, uanset hvor flot den så end måtte udspille sig ..."

Ekko
"Miljøet og naturen står sanseligt stærkt, men personskildringen føles postuleret og enstrenget – og dramatikken gumpetungt og teatralsk udmøntet i uhåndterlige skrivebordsreplikker."

Brugere

02/03-16Stemningsfortælling.
Flotte billeder, mens hovedpersonen langsomt fortaber sig i vandvid og febervildelse. Galskaben og stemningen kunne minde lidt om Dommedag Nu.

27/07-15Heart of Danishness?
I 1836 ankommer en idealistisk ung botaniker til den danske koloni på Guldkysten for at rette op på den skrantende plantagedrift. Hans projekt møder dog modstand fra både indfødte og koloniherrer, og helt galt går det, efter han opdager, at der stadig bliver udskibet slaver fra kysten, selv om det officielt er blevet forbudt.

Når man taler om den danske kolonitid, er det oftest Grønland og Vestindien, det handler om. Sjældnere kolonien på Guldkysten, som i 1850 blev solgt til briterne og i dag er en del af Ghana. Det vil forfatter-instruktør Daniel Dencik tydeligvis gerne lave om på med denne arketypiske historie om en velmenende europæer, der vil bringe civilisationens glæder til de vilde, men møder en fjendtlig og brutal virkelighed - inklusive udnyttelse og mishandling af det oprin...

10/07-15En destination imellem drøm og mareridt 2
Jeg er netop hjemvendt fra en tur til Guldkysten med det alsidige naturtalent Jakob Oftebro samt Angelo Badalamentis underskønne musik. Og lad det være sagt med det samme: Jeg er meget splittet. Der er ting, jeg er virkelig glad for - faktisk rigtig meget - men der er godt nok også ting, som halter i Daniel Denciks 'slavemareridt'. Den kan, ganske som forventet, betegnes som en drøm, der hurtigt forvandles til et mareridt. Et smukt og syret mareridt, der med sine psykedeliske sanseindtryk og symboler samt den (til tider altdominerende) atmosfæriske musik, fungerer særdeles godt sammen.

Filmen, med sin ophobning af underskønne naturbilleder, er på mange måder en krydsning mellem Apocalypse Now, hvilket der ikke lægges skjul på, og Terrence Malicks The New World. Med sin æstetiske over...

Fakta

Medvirkende
Wulff Jakob Oftebro
Caroline Danica Curcic
Lumpa John Aggrey
Herbst Adam Ild Rohweder
Dall Anders Heinrichsen
Guvernør Morten Holst
Elenora Luise Skov
Missionær Autrup Mikkel Hilgart
Richter Wakefield Ackuaku
Tim-Tam Sophia Adegnika
Bag kameraet
Instruktion Daniel Dencik
Produktion Michael Haslund-Christensen
Manuskript Daniel Dencik
Fotografi Martin Munch
Klip Theis Schmidt
Scenografi Liselotte Justesen
Musik Angelo Badalamenti, Johan Carøe, Lasse Martinussen
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord 1800-tallet, Afrika, Baseret på en virkelig historie, Kolonimagt, Slavehandel, Slaveri
Premieredatoer
Biograf 02.07.2015
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2015
Spilletid 115 min.
Link Dansk website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Haslund Film, Dencik Film, Haslund / Dencik Entertainment
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...