Björn Afzelius: Tusen bitar

I slutningen af 1960'erne rejser den unge sanger, sangskriver og guitarist Björn Afzelius fra den svenske provins til Malmø. Han danner den progressive rockgruppe Hoola Bandoola Band, som hitter med Afzelius' politisk engagerede sange. Siden får han lige så stor succes som solokunstner, også i Danmark. 'Affi' lever intenst og søgende, indtil han dør af lungekræft i 1999, kun 52 år gammel. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Dokumentar
Instruktør Stefan Berg, Magnus Gertten
Medvirkende Björn Afzelius, Åge Aleksandersen, Marianne Lindberg De Geer, Mikael Wiehe
Spilletid 96 min.
Biopremiere 05.02.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Filmen om ham viser, både hvorfor han var udskældt, og hvorfor han var populær og nok så væsentligt: Hvorfor det er fascinerende at se et portræt af ham nu, hvor han har været død i 15 år."

Berlingske
"...dokumenterer livet som rockmusiker mellem studie og landevej på fremragende facon."

Jyllands-Posten
"... grundigt researchet og fyldt med arkivoptagelser. Alligevel kommer man ikke rigtig til bunds i mennesket Afzelius."

Weekendavisen
"... god at få forstand af, og den giver fornemmelsen af et menneske, som levede i overbevisningen om, at modstand altid er bedre end stilstand."

Information
"Portrættet af Afzelius kunne sagtens være blevet til en af de glorificerende historier om sex, stimulanser og rock og rul, som findes i så rigt mål især inden for musikdokumentargenren. Men i stedet for blot at falde i svime over musikerens nærmest tvangspræget intensitetssøgende liv, så viser den også baggrunden og omkostningerne."

B.T.
"... selvom Bjørn Afzelius tydeligvis ikke altid var en let mand at omgås, så leverer filmen 'Tusen Bitar' et nuanceret billede af en utroligt intens og talentfuld kunstner, som vi kun troede, at vi kendte."

Cinemazone
"... mens privatpersonen Affi er reserveret og for alt i verden ikke ønsker at blotte sig, så er musikeren Björn Afzelius hudløst ærlig og inderlig. Denne dobbelthed er det klart mest interessante ved Magnus Gertten og Stefan Bergs dokumentar, der i sin opbygning ellers mildest talt er ordinær."

Ekko
"Hvor er musikforskeren, der kan fortælle noget om musikkens reelle kvaliteter eller manglen på samme, som måske kunne begrunde kritikken af ham? Skyldes det virkelig kun jantelov, eller var han en enspænder i så udpræget grad, at kulturparnasset ikke gad ham?"

Fakta

Medvirkende
Sig selv (arkivoptagelser) Björn Afzelius
Sig selv Åge Aleksandersen
Sig selv Marianne Lindberg De Geer
Sig selv Mikael Wiehe
Bag kameraet
Instruktion Stefan Berg, Magnus Gertten
Produktion Magnus Gertten, Lennart Ström
Manuskript Stefan Berg, Magnus Gertten, Jesper Osmund
Fotografi Stefan Berg
Klip Jesper Osmund
Musik Jorgen Meyer, Audun Rostad
Genrer og relationer
Genre Dokumentar
Undergenre Musikfilm, Portrætfilm
Nøgleord Musiker, Sverige
Premieredatoer
Biograf 05.02.2015
Øvrige oplysninger
Land Sverige
Produktionsår 2014
Spilletid 96 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Selskab Auto Images, DHF
Biodistributør Camera Film

Se også...