Herlig "mørk" eventyrstemning

4.0
Denne film foregår tilbage i vikingetiden. For at underbygge dét forhold har instruktør John McTiernan samlet en stribe af filmverdenens europæiske muskelmænd til at udfylde rollen som vikinger, hvilket faktisk fungerer udmærket.

Filmen kan næppe siges at være helt troværdig. Men handlingen balancerer også lige på kanten mellem overtro og virkelighed: En "heks" leder en stamme af ulveskindsklædte blodtørstige krigere mod et bondesamfund et ubestemmeligt sted højt mod nord.

Men filmen er trods et par små forklaringsproblemer undervejs (f.eks. Banderas' lynhurtigt tilegnede sprogkundskaber) holdt i en vidunderlig og helt gennemført stemning af "mørk middelalder" eller "vikingetid" (om man vil). Filmen kommer aldrig ned på det personlige plan, men det er også eventyret og mystikken, der er vigtigst i denne film. Selv om tjekkiske Vladimir Kulich lidt ligner en heavy metal-forsanger, er hans iskolde og determinerede fremtoning glimrende i rollen som vikinge-høvdingen, der på næsten på forhånd har kalkuleret med sin egen død. Antonio Banderas er tilpas sippet og forfængelig som den eyeliner-bærende araber i filmens første fase. Og selv om han bliver langt mere tapper undervejs, opgiver han aldrig helt distancen til den for ham fremmedartede vikinge-kultur, som han ufrivilligt befinder sig i: Vi slipper således både for egentlig romantik, sex og andre af de sædvanlige distraherende personlige sidehistorier.
Den 13. kriger