Kevin Smith Strike Back...

5.0
Ja, jeg kunne naturligvis ikke undgå at kommentere Kevin Smiths nyeste skud på stammen i hans New Jersey-filmserie, hvor vi nu er kommet til nummer fem i rækken.

Kevin Smith, der opnåede massiv succes med hans debut feature, den ustyrlig morsomme "Clerks" fra 1994, der berettet er udråbt som en værdig kultklassisker. Derpå fulgte "Mallrats", en desværre lidt infantil, men alligevel ganske morsom film, hvor man også stiftede bekendtskab med en, i særdeleshed, sjov Jason Lee. Efter en lidt broget bredside fra filmkritikkerne verden rundt, så fortsatte Kevin Smith til gengæld med den prisvindende "Chasing Amy", der har en indirekte påvirkning på "Jay And Silent Bob Strike Back". I "Chasing Amy" finder vi den stræbende tegneserietegner/skaber, Holden McNeill ( måske Ben Affleck i hans bedste rolle?? - Affleck medvirkede desuden også i "Mallrats" som en sexgal butiksleder ) som møder hans drømmepige, der uheldigvis viser sig at være lesbisk ( Joey Lauren Adams, der også medvirkede i en ganske lille birolle i "Mallrats" ). Jason Lee er i øvrigt endnu engang en særdeles morsom sidekick. Sluttelig har vi, i mine øjne, den helt fantasiske "Dogma" hvor endnu engang vi ser Ben Affleck i en fremtrædende rolle, hvor han sammen med barndomsvennen ( og Oscarvindende kollega ) Matt Damon, spiller et par vrede engle, der søger en genvej tilbage til Himlen, hvor de var blevet smidt ud af for længe siden. Behøver jeg overhovedet at nævne Jason Lee fra den film?.

I alle disse film finder vi også det narkotika-sælgende makkerpar, den evig talende Jay ( Jason Mewes ) og den... nåhh ja navnet siger vist det hele... Silent Bob ( Kevin Smith selv ). Disse to sjove fætre er et par elskelige bi-personer som bl.a. har optrådt i et par cameoer, deriblandt den stinkende dårlige "Scream 3". Nu kan vi inddrage "Chasing Amy" igen. I denne film er Jay og Silent Bob nemlig genstand for Holden McNeill´s tegneserie "Bluntman & Cronic", hvor de har tjent som inspiration for denne.

"Jay And Silent Bob Strike Back" er hermed de to bipersoners første hovedfilm. De opdager at tegneserien omkring dem skal filmatiseres og at de dertil ikke vil få en cent ud af det. Desuden er det største problem faktisk, at de bliver offentligt chikaneret i en filmdebatside på Internettet, hvor de udråbes til nogle af verdens største tabere. Det kan de to kære gutter selvfølgelig ikke leve med, så de beslutter sig for at drage til Hollywood for at stoppe dette galskab en gang for alle...
På vejen dertil oplever Jay noget så almindeligt som forelskelse, da han møder den labre og søde Justice ( Shannon Elizabeth - ja netop, hende der spillede udvekslingseleven i "American Pie" ).
Desværre har Justice flere lig i lasten, mest i form af hendes job som professionel juveltyv, som hun udøver ivrigt med hendes lille bande af kvindelige med-forbrydere ( anført af en skummel Eliza Dusku... uha ha da da ). Dette er bare en af problemerne for de to venner, der også er skarpt forfulgt af en bonderøvsbetjent ( meget underholdende fremvist af Will Farrell ).

Filmens største plusser er helt klart det miljø historien foregår i. Det er helt i Kevin Smiths New Jersey-stil, og fans af instruktøren vil nikke genkendende til adskillige referencer til dette univers.
Ellers må man sige at brugen af de mange kendte ansigter i filmen er uimodståelig. Jeg vil ikke afsløre det helt store her, men der er mange at holde øje med. Særligt faldt Mark Hamills rolle i filmen helt i min smag, da han som "Bluntman" og "Cronic"´s store ærkefjende, "The Cockknocker" viser "den mørke side". Dette udmøntes i et stort opsat slutopgør, hvor Jay og Silent Bob i deres tegneseriehelte-outfits udkæmper et drabeligt slag i bedste Star Wars-stil.
Nyd især også scenen, hvor Ben Affleck og Matt Damon er i færd med at optage deres nye storhit "Good Will Hunting 2 - Hunting Season", alt imens en pengetællende Gus Van Sant slapper af i hans instruktørstol.

På det negative må historien desværre trække lidt ned. Den virker meget nem og lidt ikke så medrivende som Kevin Smith har vist os i tidligere produktioner. Selvom filmen på ingen måde er Kevin Smiths bedste - så er den alligevel utrolig seværdig... mest i form af de mange kendte i de små roller - adskillige af dem er absolut prisværdige. Som Kevin Smith-fan bliver man bestemt ikke skuffet på nogen måde... Er man slet ikke til "dick and fart-jokes-film", så burde man gå en stor bue udenom, men leder man efter en film der tager lidt pis på hele Hollywood-empireret og som kan prale sig af mange velkendte skuespillere - så er "Jay And Silent Bob Strike Back" uundgåelig.

Kevin Smith er i øvrigt i gang med hans nye NJ-opus - "Jersey Girl" - med bl.a. Ben Affleck og denne nye kærlighed Jennifer Lopez ( hmmmm.... har bange andelser )... og dertil også "Fletch Won" som skulle være i stil med de gamle Fletch-film med Chevy Chase i hovedrollen. I Kevin Smiths verden er rollen dog gået til Jason Lee ( se.. det bliver spændende... ).

Desuden en lille sjov biting - så kan man se Kevin Smith i en lille rolle som laboratorieassistent ( hvis navn er Jack Kirby!! ) i den fremstormende filmatisering af Marvel Comics´ "Daredevil", hvor i øvrigt Ben Affleck spiller rollen som Matt Murdock/Daredevil.
Jay and Silent Bob Strike Back