Atmosfærisk....

4.0
Dracula-figuren er den mest filmede personlighed på filmlærret.. over 200 gange har det, ofte, kappeklædte væsen med de spidse hjørnetænder henrykket publikum.

Bela Lugosi er manden som mange forbinder som den eneste, sande vampyrgreve. Dette er forståeligt, eftersom Dracula-figuren er af rumænsk afstamning - der er en baggrund som passer godt til den meget esotisk udseende, ungarnskfødte Lugosi. Eneste konkurrence må vel være den mere direkte horror-inspireret figur som Christopher Lee skabte med de kultdyrkede Hammer-film. Ellers må man jo nok også give Gary Oldman kredit for hans bevægende fremføring i Francis Ford Coppolas 1992-version af Dracula-legenden.

I denne film fra 1931 er det helt klart Lugosi der styrer showet. De mange nærbilleder af især hans ansigt og de verdenskendte øjne er poetiske og flotte. Samtidigt med at Draculas slot er den mest tilstøvede, gotiske og medrivende horror-stylet bygningsværk som man får at se. Teknisk set er filmen meget flot og den kører meget på billederne, eksempelvis hvordan de taler for sig selv, og Tod Browning har undladt at gøre brug af en isende baggrundsmusik. Lugosis ansigt er som regel også uhyggelig nok.

Ulempen er at filmen ikke følger bogen særlig tæt, derfor bliver handlingen lidt ujævn. Desuden kører filmen i et ualmindeligt langsomt tempo, så forvent intet festfyrværkeri. Men langsomheden er også flot og poetisk på en måde, som kun de gamle Universal horrorfilm kan være. Dertil velsagtens også en af de mest seriøse produktioner af historien om Dracula.

Hvis man vil have en tæt filmatisering af historien, så er den fornævnte Dracula fra 1992 med Gary Oldman i spidsen, det bedste bud, men har man lyst til at se en værdig klassisker fra Universal-tiden, så er Dracula uundgåelig.

Alene bare af den flotte scenografi og naturligvis Bela Lugosi selv. Lugosi hvis karriere gik ned i en bølgedal og medførte bla. et narkotikamisbrug, men dertil også et rørende velskab med filmskaberen, Edward D. Wood Jr. - hvor jeg klart kan anbefale Tim Burtons film "Ed Wood", der desuden netop er udkommet på reg. 2 DVD..
Dracula