Harry Potter en flot skrækfilm

5.0
Jeg var i London i weekenden og fik billetter til en af de åbne forpremierer søndag 10/11. Jeg så filmen med en 10-årig dreng, og vi var enige om, at nu var Harry Potter filmen blevet til en skrækfilm. Han blev forfærdelig forskrækket over en række af scenerne, hvor også lydsporet er meget agressivt og med mange chokeffekter.

Men det er en utrolig flot film. Vildere, længere og meget sortere end 1'eren, effekterne og hele det visuelle udtryk er lamslående flot, det er en film, der i den grad også fører sig selvsikkert frem: "se hvor vi kan - og vi ved det!" Det er filmhåndværk på aller højeste niveau, og der spilles endda også glimrende.

Men alt efter hvordan man ser på det, så kan det være en kvalitet eller en dårlig ting, at filmen sammenlignet med 1'eren nu nærmest fremstår som en skrækfilm i mange lange og væsentlige scener. Selv frydede jeg mig over filmmagerens dristige satsning i at lade Harry Potter 2 være så vild, sort og rå, men jeg var bekymret over min 10-årige ledsagers mange skrækhop i sædet, og til sidst tog han sin hue på og trak den flittigt ned over hovedet hen mod slutningen. Selvfølgelig frydede han sig, men han blev altså også ofte ret bange.

Filmen har en dramatisk scene med en flyvende bil, en Quidditch scene der i lydeffekter og flyvende trusler er meget nervepirrende. Men fremfor alt er det en scene med store, lodne, farlige og angribende edderkopper, der får håret til at rejse sig på selv den mest hårdkogte skrækfilms fan, og slutscenen med slangen nede i The Chamber of Secrets har elementer af rendyrket horrorfilm - bragende chokeffekter, blodige optrin og mange trusler mod stakkels Harry Potter.

Dog har filmen også mange rigtig sjove indslag, der er faktisk generelt mere humor end i 1'eren, og specielt Kenneth Branagh som Glitterik Smørhår er virkelig morsom og spiller elegant op til filmens børn, hvor specielt Hermiones betagelse af ham er meget morsom.

En kuriøs ting ved filmen er hovedrolleskuespillernes fysiske udvikling. Harry Potter er nærmest en ung mand i starten af filmen, Rons stemme i overgang, og Hermione ligner nu en ung kvinde. Jeg fornemmede dog, at der er flere scener midt i filmen, hvor de forekommer at være på samme alder som i 1'eren; sådanne film bliver jo også produceret i ukronologisk scene rækkefølge. Hovedrollernes "aldersskift" forstyrrede mig faktisk en del.

Men igen: Harry Potter 2 er en fremragende film, der i den grad leverer varen! De to en halvtime flyver afsted i et uhørt underholdende tempo. Men børneforældre skal tage sig varsomt af deres små, Harry Potter 2 kan for sarte sjæle blive en skræmmende oplevelse...
Harry Potter og hemmelighedernes kammer