Fra tegneserie til computer

3.0
Computeranimerede film er så småt begyndt at være én af de mange normer i filmsamfundet, samtidig med at de næsten hver gang rammer plet. Det startede for alvor med den mesterlige Toy Story (opfulgt af en 2’er), så kom Græsrødderne som dog ikke fik sat sit store præg på animationsfilmshistorien, dernæst begyndte udviklerne så småt at øjne chancen for at score store penge. De 100% computeranimerede film kom ikke så tit, men når de kom, så høstede de mange biografbilletter og kritikeranmeldelser. Folk elskede og elsker stadig den hypermoderne form for tegnefilm. Det sidste nye skud på stammen hedder Ice Age, en film som ikke skubber grænser inden for computeranimation, men en film som ligger vægt på humoren, fællesskabet og kærligheden.

I den teknisk og historiemæssigt imponerende Monsters, Inc beviste Pixar Studios at de har fæstnet sig til animationstudierne. Denne gang er det blevet Fox Studios tur, der med banale roller og en lidt anderledes animation, beviser at de også kan!

Fox’ udnytter en anden form animation. I Monsters, Inc gik det ud på at skabe meget detaljerede men ikke så virkeligsnære figurer. I Shrek var det også præcisionen og detaljegraden det gik ud på. Dér ville man til gengæld skabe en realistisk og virkelivsnær eventyrfilm med mennesker der lignede mennesker osv. I Ice Age ligger animationsgraden et sted mellem Monsters, Inc og Shrek. I stedet for at gøre det til en finpudset tegnefilmsagtig computeranimeret film, ville man hellere skabe en tegneserieagtig film. Altså med rå streger og ikke så perfektionistiske billeder. Så derfor minder det mere om en gammeldags tegneserie, end om en moderne computerfilm. Men det er ikke ærgerligt, for Ice Age fungerer helt perfekt med de rå optegnelser og basale farver. Dog kan man godt skæve lidt til pelsen på mammutten Manfred, som ikke er helt så flot som Sully’s pels i Monsters, Inc.

Ice Age’ skal ligesom de mange andre animations –og tegnefilm ses i original versionen. De danske stemmer i denne film er en del bedre end Monsters, Inc’ danske stemmer, men alligevel ikke ligeså sjove og perfekte som i den amerikanske udgave. Derfor kan det kun anbefales at se den originale version. På den danske ”stemmeliste” finder man blandt andet Timm Vladimir som for tiden banker i gennem i det uoriginale og ligegyldige fredagsshow Venner For Livet. På den amerikanske stemmeliste finder man ikke nogen store stjerner. Noget der gennem de seneste år har været kendetegnet ved amerikanske animationsfilm. I stedet bliver der lejlighed til at nyde Denis Leary, Kirsten Johnson, Andrea Bowen og Jane Krakowski som alle gør det rigtig godt.

Ice Age er en ganske god familiefilm der dog aldrig rigtig udmærker sig som en virkelig god film. Animationen er som før nævnt anderledes fra de tidligere film. Men i længden vil jeg nu hellere nyde en computeranimeret film hvor det hele er finpudset og hvor der ikke er nogen tilfældigheder. Der er ikke noget helt galt med Ice Age’ animation, men flere af samme kaliber bliver der forhåbentlig ikke plads til. Men bestemt en film som bør ses og muligvis også en film der finder sin vej til DVD-hylden.
Ice Age