Jeg er overbevist

6.0
Måske verdens bedste filmskaber på arbejde...?

"Alle fædre er helte for deres sønner", er hvad der står på plakaten til filmen "Vejen til Perdition".
Jeg er ikke sikker på at jeg ser min egen far som en helt for mig... længere. Men det gjorde jeg engang. Dengang jeg var på samme alder, som Michael Sullivan jr. er i filmen. Det tror jeg de fleste gjorde.

Sam Mendes har instrueret dette vidunderlige, smukke, og anderledes drama/gansterfilm. Han har tidligere instrueret det rent udsagt geniale komedie-drama American beauty, og før det, en masse teater i Storbritanien.

Historien udspiller sig i året 1931 på Rock Island. Michael Sullivan er lejemorder, og har "gode" forbindelser til ganstermiljøet. Hans to sønner ved ikke hvad det egentlig er deres far laver, så en dag tager Michael Sullyvans ældste søn Michael Sullivan jr. med ham på arbejde - uden hans fars tilladelse. Mike Sullyvan jr. får sit livs chok, da han opdager hvad hans fars arbejde består af: At dræbe mennesker...

Herfra er filmen en rejse gennem følelser, venskab, had, penge, smuk musik og smukke billeder skabt af den selvsamme mand som styrede kameraet i American beauty (Conrad L. Hall, han vandt en Oscar for hans fotografering i American beauty i 2000). Conrad L. Hall er med sikkerhed en af mine fortrukne fotografer. Jeg syntes endda at han er bedre til at skaber smukke og imponerende billeder end Tak Fujimoto (Sixth sense, Unbreakable, Signs) som ellers skaber ekstraordinært flotte billeder.

Musikken er skabt af Thomas Newman. Han komponerede også musikken til American beauty, hvilket han blev oscarnomineret for. Derudover har han skrevet musik til film som den grønne mil, giv det videre, folket mod Larry Flint, Erin Brockovich og mange flere. Også han er helt klart en af mine yndlinge, sammen med James Horner (Braveheart, aliens, et smukt sind m.fl.)

Og så til Sam Mendes. Instuktøren over dem alle! Først vover han sig ud på dybt vand med dramaet American beauty, som overraskede alle, og derfter scorede 5 Oscar. Dernæst giver han ikke en lyd fra sig i tre år, og vender så pludselig tilbage med en lige så vovet film. Den kunne lige så godt være skudt ved siden af. Men jeg tror at grunden til at Vejen til Perdition holder 100% er det faktum at det er mennesker der er i centrum, og ikke faderens rolle som lejemorder. Ja, den foregår i 1931, men kunne næsten lige så godt foregå nu (hvis man opdaterede biler, geværer mm.). Filmen handler om mennesker, og det vil den verden vi lever i idag gerne se!

Jeg frygtede at Sam Mendes ville få svært ved at leve op til American beauty, men det må man sige at han har gjort. 110%! Den underholder fra start til slut, og fortæller samtidig en god og solid historie. Det skulle ikke undre mig at Hr, Mendes vidunderlige film vinder en bunke Oscars. Det bør den. Den er det værd.

Jeg er klart overbevist om at Sam Mendes er kommet for at blive. Det gør ikke noget at det varer tre år før hans næste film viser sig, så længe den kan leve op til de to mesterværker han allerede har skabt.

Bør ses af flest muligt...
Vejen til Perdition