God Hemmelighed

5.0
Anden del af filmatiseringen af J. K. Rowlings fantastisk underholdende og eventyrlige bøger, følger atter forfatterindens historie ret nøje og prøver at få så meget så muligt med, og det er derfor igen blevet til en ret lang film på over to og en halv time.

Men heldigvis er der ikke et minut i løbet af spilletiden man når at kede sig (hvis man som jeg elsker denne slags), i en både spændende og morsom opfindsom fortælling med flere gode overraskelser (som man selvfølgelig kender hvis man har læst bogen).

Den første time er ikke bedre end første film, næsten tværtimod, da man føler at instruktør og manuskriptforfatter har haft så travlt med at få alle bogens godbidder med, at for meget er presset sammen og der ikke er tid til at gå i dybden med noget af det, for at holde en rimelig spilletid trods alt. Men stadig er det ikke på noget tidspunkt ligegyldigt og kedeligt. Men efter den time sker der noget og filmen får for alvor sit egent liv og tager tilskueren med på et eventyr i en uhyggelig skummel og farlig verden, fyldt med alt det man kun kan ønske sig af et rigtigt godt eventyr, såsom kæmpeedderkopper, monstre, hemmelighedsfulde gange og meget meget mere. Klimaks, altså slutopgøret fungerer også langt bedre end i første film, virker mere dramatisk, bedre bygget op og ikke så stillestående, men er her rigtigt medrivende og spændende, selv for voksne. Billedsiden er holdt i en mere dyster og mørk stil, der klæder en sådan historie, effekterne er (naturligvis) gode og overbevisende, og det er atter en helvedes flot scenografi at se på.

Skuespillerne i de mange roller filmen indeholder er valgt med omhu, kun filmens hovedperson Radcliffe, kan virke en smule neutral. Mens Shakespearefortolkeren Branagh, gør det ganske fint som supernarcissistisk og uduelig troldmandslærer.

Alt i alt er Harry Potter 2 en gennemført flot produktion og en af de få rigtigt vellykkede filmatiseringer af en rigtig vellykket bog. Man kan selvfølgelig altid argumentere for, at bogen er bedre, men en bog og en film er to forskellige medier der kan hver deres ting. Der er mere tid til fordybelse og bedre stemningsbeskrivelser og tanker/følelser i en bog, og som sådan vil en bog ofte føles mere fyldestgørende end en film, og derfor er sammenligninger måske i virkeligheden overflødige. Både bog og film skal kunne stå på egne ben og ses uafhængigt af hinanden, og det kan Harry Potter heldigvis.

Filmens lidt dystre udseende, mange chok og uhyggelig fortælling kan måske være for meget for sarte børn. Men ellers er det en hamrende god og skøn film for større børn, barnlige sjæle og fans af gode eventyr og fortællinger. Jeg kan kun glæde mig til treeren, og håbe på den kan leve op til de to første film, og spændende at se hvad den nye instruktør får ud af det, nu Columbus ikke gider mere.

Jeg gav første film 5 stjerner og det var fortjent, så denne her som er lidt bedre, burde måske have 6, men det er lige i overkanten, så 5½ ville have passet bedre.
Harry Potter og hemmelighedernes kammer