At se Donnie Darko (SPOILERS)

6.0
Donnie Darko er en kompleks film af den slags, hvor alle detaljer får betydning, når man skal samle puslespillet i sit hoved. Man leder efter den helt rigtige nøgle til at dechifrere det hav af koder og symbolder, man bliver præsenteret for. Jeg har en antagelse om, at Richard Kelly (instruktøren) bevidst ønsker, at filmen skal kunne læses på flere forskellige måder, muligvis simultant.

Hvis du også er blevet fanget af filmen og ønsker at dykke dybere ned i dens mange lag, er det et must at undersøge filmens udsøgte website, www.donniedarko.com, samt at få fat i de uddrag af bogen The Philosophy of Time Travel, der kun er tilgængelige på nettet, på DVD-udgaven samt vistnok i en tidligere udgave af filmen. TPoTT er tilgængelig på http://www.proud-x.com/~zeb/PoTT.txt.

Mulige læsninger af filmen (ADVARSEL: SPOILERS):

1) The Tangent Universe
I det øjeblik Donnie går ud af værelset og undgår den styrtende motor, skabes et alternativt univers, The Tangent Universe (TU). I TU kan Donnie se fremtidens begivenheder. TPoTT fortæller, at TU skal lukke sig om sig selv, og at den ting, der skabte det nye univers, altså flymotoren, skal guides tilbage til det oprindelige univers af en såkaldt Living Receiver, altså Donnie. Han guides af en Manipulated Dead, Frank, der påvirker ham til at skabe en årsagssammenhæng (skolens oversvømmelse, afbrændingen af Cunninghams hus, Gretchens død etc.), der i sidste ende får Donnie til at indse, at han er nødt til at sende flymotoren tilbage til det primære univers og dræbe sig selv. Hvis han overlever i TU, vil han være årsag til sine kæres død.

En alternativ version af denne læsning går på, at Donnie faktisk er skizofren og projicerer sin egen skyld over på Frank. Dette kommer bl.a. til udtryk ved, at Donnie drømmer om en oversvømmet skole INDEN Frank faktisk beder ham om at sætte den under vand.

2) The Ghost of Christmas Past.
Donnie dør i starten, men for at vise at livet er mere end angst og problemer viser en metafysisk skabning i skikkelse af Frank, hvad livet også kan byde på - i løbet af en måned oplever Donnie således alle teen-fantasier udlevet: Han scorer, trodser autoriteter, lærer om tingenes sande sammenhæng (foreningen af religion og videnskab) etc.
Men denne læsning tager ikke fuldt ud højde for tidsrejseperspektivet og en lang række heraf følgende krøller på plottet.

3) Det hele er en drøm - the dreams in which I'm dying are the best I've ever had
Sangen Mad World (sunget af Gary Jules, oprindeligt af Tears for Fears) afslutter filmen med en mulig nøgle til læsning:

All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere
And their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head I want to drown my sorrow
No tommorow, no tommorow
And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I'm dying
Are the best I've ever had
I find it hard to tell you
'Cos I find it hard to take
When people run in circles
It's a very, very
Mad World
Children waiting for the day they feel good
Happy Birthday, Happy Birthday
Made to feel the way that every child should
Sit and listen, sit and listen
Went to school and I was very nervous
No one knew me, no one knew me
Hello teacher tell me what's my lesson
Look right through me, look right through me
I find it kinda funny, I find it kinda sad, the dreams in which I'm dying are the best I've ever had
Donnie Darko