Vedkommende Drama

5.0
Mystisk fremmede (Lemmeke) dukker i året 1819 op i en lille svensk by og påstår, at han kan helbrede tilsyneladende uhelbredelige sygdomme ved hjælp af magnetisme.

Skandinavisk samproduktion over Per Olov Enquists roman, om en charlatan og svindler der rent faktisk helbreder folk, men blot ikke med nogen overnaturlige metoder som han påstår, og her er det at noget af filmens tematik kommer ind, for er det i orden at føre folk bag lyset, 'bare' for at gøre dem raske. Magnetisøren har fundet ud af, at nøglen til mange helbredelser ligger i troen på, at man er rask. Men han ved også at der skal ske et bluffnummer, for at overbevise folk om illusionen. Men i filmen (og i virkeligheden) kan illusionen ikke holde i længden, for tilhængere af naturvidenskaben er det kun sandheden der tæller, hvor skadelig den end måtte være.

Ellers vil jeg sige, at midt i en dogmetid er det skønt at se en film, strikket sammen efter et klassisk mønster, og med en god og vedkommende historie, om forførelse, helbredelse, bedrag og kærlighed. Godt skuespil på alle pladser, eksemplarisk fotograferet og flot produceret.

En film for mennesker der godt kan lide realistiske og vedkommende film.
Magnetisørens femte vinter