Absolut splatter-klassiker

4.0
Denne film hører så sfgjort hjemme blandt splattergenrens klassikere. Peter Jackson, der fik sit gennembrud med ultra-lavbudget- og kultfilmen "Bad Taste" i 1987, der i og for sig er endnu mere grotesk end denne film, at han har sit helt eget personlige "touch" som instruktør!

Ved at anvende Commonwealth-introen fra 1950erne og 1960erne med Queen Elizabeth til hest i begyndelsen af filmen, giver Jackson også lige en kort politisk tilkendegivelse af temmelig klar antiroyalistisk karakter.

"Braindead", hvis originaltitel er "Dead Alive" er tydeligt inspireret af moderbindings-temaet fra Hitchcocks "Psycho": Lionel bor alene med sin gamle mor (en vis lighed med Dame Edna!) i et ældgammelt mansion på en bakke midt i en lille by. Han forelsker sig i en maori-pige, hvilket moderen bestemt ikke billiger. Lionel er derfor splittet mellem to kvinder, hvoraf han ikke vil undvære nogen af dem.
I historien medvirker desuden en pensioneret nazi-læge, en sveddryppende liderlig onkel, en selvglad præst, en kirkegård fuld af zombier samt monster-babyen Selwyn!

Jacksons film repræsenterer en fremragende nytænkning af splattergenren, der ellers mest er relateret til de traditionelle teenage-gys, á la "Fredag den 13.", "Nightmare on Elm Street" mfl. Samtidig er den også langt mere sofistikeret i sin tankegang end andre klassikere som f.eks. "Evil Dead"-filmene.

Men man skal naturligvis have en vis betagelse af splattergenren for for alvor at elske en film som denne. Men har man det, vil man også elske dette herlige, kulsorte kapitel i Peter Jacksons forfriskende alsidige instruktør-filmografi!
Braindead