Ødipus Motel

6.0
"Psycho" er Alfred Hitchcocks mest berømte film, og en hans bedste. Den er helt oppe i samme kategori som "Rear Window", "Vertigo" "The Lady Vanishes", "Rebecca", "Notorious", "Strangers on A Train", "North By Northwest" m.fl. Den er Hitchcocks sidste uforfalskede mesterværk, og adskiller sig på mange måder, fra hans nomale stil. Ryet som gysermester, var nemlig en dansk oversættelse, af det han virkelig var "The Master of Suspense" Han lavede kun to gyserfilm, hvoraf det er svært at få kuldegysninger over "The Birds" Det skal de to berømte scener med Bruseforhænget og moderskelettet nok få her. Det går ikke stærkt. Han bygger sin suspense mesterligt op. Vi lærer først Marion at kende, for så at få kniven. Den rare Norman Bates mor, er et farligt bekendtskab eller er hun ? Vi bliver mere og mere utrygge ved situationen, efter at også detektiven Arbogast må lide en grum død. En anden fremragende scene er hos sheriffen,
der kan fortælle, at Mrs Bates har været død i 10 år. Man skifter hele tiden side, på om man håber at Norman for held til at dække over sin "mor" eller om vanviddet hører op. At lave en udpræget B-film, hvilket "Psycho" var for Hitchcock, der i 50`erne havde lavet glamourøse romantisk thrillers som "Rear Window", "To Catch a Thief" og "North By Northwest" - om til et klassike mesterværk er ikke mange forundt.
Sammen med Polanskis "Repulsion", er den
også et fantastisk eksempel på at en gyser til massepublikummet, under overfladen kan være lige så meget art-film, som når Ingmar Bergman eller Fellini laver film. Det store spøgelse i Hitchcocks produktion, var den faretruende moderskikkelse, han havde med fra sin barndom. I "Psycho" kommer ødipus-komplekset til en chokerende kulmination. De fleste kender eller har hørt om "Psycho" og det er fortjent.

P.S. Traileren til "Psycho" er et mesterværk i sig selv. Hitchcock viser rundt i det uhyggelige hotel, og så...!
Psycho