Sublimt mesterværk...

6.0
Endelig fik vi en regulær horrorfilm fra Tim Burtons magiske fantasi, og et helt igennem vidunderligt værk har set dagens lys.

"Sleepy Hollow" er baseret på Washington Irwings novelle "The Legend Of Sleepy Hollow", som Thomas Nielsen rigtigt skriver - ikke er klods op af filmatiseringen. Alligvel står vi her med en af de allerbedste horrorfilm i et ellers tamt årti.

Stemmingen er virkelig fantastisk og de mange flotte, dystre "locations" lyser filmen op på et absolut topniverau. Skuespillerne er særdeles velcastet. Johnny Depp ( i hans 3. film i samarbejde med Tim Burton - tidligere har vi set ham i den fantastiske "Edward Saksehånd" og underholdende "Ed Wood" ) spiller eminent som den videnskabelige kryster Ichabod Crane, der råder over et arsenal af teknologiske vidunderapperater. Christina Ricci er rigtig god som den mystiske og forførende ungmø, Katrina Van Tassel - og bemærk hvor lys hun er igennem hele filmen. Hun stråler nærmest som en engel. Vi finder markante profiler i de nærmeste roller, besat af bla. Miranda Richardson ( The Crying Game ), Michael Gambon ( Mary Reilly ), Ian McDiarmid ( senator og kejser Palpatine fra Star Wars-sagaen ), Michael Gough ( bla. butleren Alfred i de 4 Batman-film ), Casper Van Dien ( Starship Troopers ), og endelig Jeffrey Jones, en gammel kendning fra flere Tim Burton-film. Desuden en herlig cameo fra en af horrorfilmens store - nemlig Christopher Lee som borgmester i starten af filmen. Så er det også værd at lægge mærke til modellen Lisa Marie ( Tim Burtons kæreste igennem mange år på det tidspunkt ), som vi ser i rollen som Ichabod Cranes mor i de drømmeagtige sekvenser fra dennes barndom.
Og naturligvis må vi ikke glemme den kære Christopher Walken i rollen som den hovedløse rytter.

Som nævnt før er stemmingen i "Sleepy Hollow" i højeste niverau. Poetisk, smuk og makaber med mange flotte effekter og detaljer. En mørk og dyster skov danner grundlag for hvorledes rytterens lig er begravet ved det uhyggelige udseende og dæmoniske meterhøje træ i miles omkreds. Bemærk desuden i filmens klimaks og endelige opgør, hvorledes møllen ligner usandsyneligt meget møllen som pyntede minigolf-banen i Tim Burtons 30-minutters lange sorte komedie "Frankenweenie".

Endelig må man også give en hel stjerne for Danny Elfmans fantastiske og atmosfæriske musikscore, der gør filmen fuldent.

Alt i alt, en medrivende tur ind i uhyggens mørkeste kroge, iscenesat af en veloplagt Tim Burton, en fantastisk rollebesætning, gode stemmingsfulde "locations" og en vital fungerende baggrundsscore. Filmen blev belønnet med en enkelt Oscar for bedste art direction, men var desuden nomineret i yderlige 2 kategorier, nemlig bedste kostume design og bedste fotograf.

"Sleepy Hollow" ligger på min personlige top-ti-liste.
Sleepy Hollow