Sci-fi gyser af højeste karat

5.0
Ved denne films fremkomst i 1979 havde de færreste formentlig forestillet sig, at den skulle blive en så stor succes, så den ville få adskillige opfølgere på hovedfigueren Ellen Ripleys dystre tilværelse i kampen mod de unavngivne insekt-agtige monstre, som rangerer blandt de mest klassiske uhyrer i filmhistorien.

Denne første film (som i øvrigt er én af den britiske instruktør Ridley Scotts første store filmproduktioner) er i modsætning til de efterfølgende film i Alien-serien lavet som en gyser med en langsomt (men noget nær perfekt) voksende spændingskurve.
Langsomt afsløres det, at kun én ombord på rumfragtskibet er vidende om missionens faktiske formål, mens de øvrige forsvinder én efter én.

Der hviler en elegant ro over selve fortællingen (som måske også har bidraget til, at den regnes som en klassiker selv i de mere "langskallede" anmelderkredse). Der er stort set ingen underlægningsmusik, men kun sporadiske lydeffekter, som det kendes fra klassiske gysere af ældre dato.

En enkelt meget dum detalje fra de sidste 25 minutter af filmen skal dog lige nævnes: Det virker ufatteligt irrationelt, at Ripley sætter sit eget og sin tilbageværende kollegas liv voldsomt på spil blot for at redde sin kat... alle rædslerne taget i betragtning!

Men alt i alt er der tale om én af de mest vellykkede film inden for gysergenren overhovedet - at handlingen udspilles på et rumfartøj engang ude i fremtiden gør i dén sammenhæng ingen forskel... En fremragende film (omend der ikke er tale om et filmisk mesterværk på linie med Scotts næste film "Blade Runner" fra 1982)!
Alien - den 8. passager