Den Ultimative Flugtfilm

6.0
Allierede krigsfanger i tysk lejr, prøver under anden verdenskrig at grave sig ud igennem en tunnel under jorden.

Så kort kan handlingen fortælles, og alligevel er der så meget i denne her film, som gør den til et af de store mesterværker i filmhistorien, og det er fordi det er en fortrinlig skildring der først og fremmest handler om mennesker i ekstreme situationer.

Det er en af den slags film som giver sig tid til at fortælle den gode historie, og den er da også tæt på tre timer, men mindre ville ikke yde fortællingen retfærdighed. Den bygger personerne op, så vi føler vi kender dem, og den bygger op til et af de mest medrivende og spændende klimakser jeg har set på film, på en sådan måde, at da det kommer, er vi alle med i beretningen og føler os som en del af dem der prøver den dramatiske flugt.

Fangelejrfilm har ofte en automatisk indbygget spændende atmosfære, men den her hævder sig alligevel i mængden, og det er fordi personerne her betyder noget, deres sammenhold og venskab står stærkt i centrum.

Skuespillerne gør det overbevisende og mere til, men specielt skal selvfølgelig McQueen fremhæves for sin rolle, han er uforglemmelig i en af hans bedste præstationer.

Bygget løst på en virkelig begivenhed, navne og steder er ændret, og den holder sig heller ikke altid til fakta omkring flugten, men det er der ikke mange såkaldte film der påråber sig at være sande, der gør. Men det gør intet, for filmens pointe går lige igennem og rummer et nuanceret (men måske lidt pænt) billede af de mennesker den omhandler, også af tyskerne, selv om vi selvfølgelig aldrig er i tvivl om hvem der er de gode og hvem der er de onde, for det er en beretning om helte og skurke, og sådan skal det også være.

Så en meget flot produktion fyldt med gode billeder, perfekt musik og et gennemarbejdet manuskript, med mange spændende passager, morsomme optrin, dramatiske begivenheder og god action (McQueens flugt på motorcykel er fænomenal), og en film om stærke viljer, ukueligt livsmod og om at gøre det umulige i en tid hvor verden var i krig.

Den kan jeg kun anbefale, den hører i hvert fald til en af mine all-time favoritter.
Den store flugt