Evil under the sun

5.0
"Blue Velvet" indledes med nogle usandysnlige velholdte haver, hvor der intet er at udsætte på blomsterbedenes orden. Det er præcis så perfekt, at det ikke kan være rigtigt - og selvfølgelig er det det heller ikke.

Med "Blue Velvet" skabte David Lynch en ny-klassiker. En spændende og udfordrende film, der kan ses adskillige gange (og måske også kræver det ?) Filmen foregriber på alle måder "Twin Peaks", og har også her Kyle MacLachlan i hovedrollen, som manden der opdager revnerne i lillebyens samfund.

Mit forhold til Lynch er lettere ambivalent. Han er måske nutidens bedste thriller-fortæller, men ofte misbruges talentet. Uden at det selvfølgelig må frarøve Lynchs hans særlige talent for surrealisme, kunne han godt lave en mere tradionel thriller indimellem. Han har værktøjet. "Twin Peaks" første par afsnit er eksempelvis mesterlige, men serien mistede sin interesse da vanviddet tog overhånd og var også for lang. "Lost Highway" har et tilsvarende problem. I "Blue Velvet" administrerer Lynch det bedre end normalt og man skal meget langt ind i filmen før der er noget at udsætte. Og det er bestemt ikke mange pletter der kan sættes på dette værk, men desværre nok til at jeg kun kan række mig til 5½, men som thriller er "Blue Velvet" den måske bedste i de sidste 20 år.

Skuespillet er oven ud godt. MacLachlan er fremragende og Laura Dern også udmærket som hans kæreste. Isabella Rosselini har en ansigtsmæssig næsten uhyggelig lighed med sin mor Ingrid Bergman - og allerbedst er måske Dennis Hopper i sit livs rolle, hvor han formår at administrere den svære rolle mesterligt.

"Blue Velvet" bør ses af alle seriøst interesserede filmfolk - og af alle der bare gerne vil indføres i et bizart og fascinerende univers.
Blue Velvet