Herlig folkekomedie

4.0
En meget anderledes, men underholdende Hitchcock-film. Lavet efter mesterværket "Rear Window" og den udsøgte ferie-ballade "To Catch a Thief", er Hitchcock her for første gang i 50´erne, uden egentlige stjerner.

Shirley MacLaine får sin filmdebut, og kvitterer med en træfsikker indsats, som den søde unge mor. Den senere "Dollars" stjerne, John Forsythe, spiller den unge maler, der til slut får MacLaine - Klart hans bedste indsats. Mildred Natwick er fin, som gammeljomfruen Miss Gravely. Men allerbedst er Edmund Gwenn, som Hitchcock tidligere havde benyttet (bedst som den uheldige lejemorder i "Foreign Correspondent"). Hans komiske sans og accent er kostelig.

Normalt ville man næppe finde det morsomt, at se et lig blive gravet op og ned i et væk. Men det er det. Det er en rigtig hyggelig folkekomedie. Som det er meget let at holde af.

Filmen er flot at se på, med location-optagelserne af et efterårs Vermont (men er faktisk ellers meget studie-optaget). Hitchcock ville gerne vise amerikanerne engelsk understatement - og man fornemmer, hvordan mesteren selv har siddet og klukket i et hjørne over vittighederne. "What seems to be the trouble, captain ?", spørger Miss Gravely, da kaptajnen kommer slæbende med liget Harry - så er linjen ligesom lagt.

Filmen er ligesom de foregående skrevet af John Michael Hayes. Og er den det ikke i sig selv, så er Bernard Hermanns musik til gengæld verdensklasse.

Den danske film "Jensen længe leve" fra 1965, har visse lighedspunkter med denne lille Hitchcock-perle.

Hvem dræbte Harry?