Folkeje og Mesterværk

6.0
Reklamemand (Grant) forveksles med spion og jages landet igennem.

Der er stadig massere af liv i denne klassiske actionthriller (og agentkomedie?) af mesterinstruktøren Hitchcock, som her atter engang har lavet en film der for sin tid, var skelsættende underholdning af bedste skuffe (og ved gensyn stadig fungerer glimrende).

Selvfølgelig kan den virke lidt stiv sine steder, den er gammel, og set i forhold til vore dages actionthrillere, sker der måske ikke det helt store.

Men scener som den hvor vores helt jages af en flyver igennem en majsmark, er ikke uden grund blevet til filmhistorie, som vises ved mange lejligheder (prisuddelinger med mere), og den virker stadig helt efter hensigten, og har inspireret mange film siden hen. Blandt andet James Bond filmen “From Russia With Love”, hvor 007 jages af en helikopter i en også meget seværdig og spændende scene, som dog ikke kan hamle op med denne her. Jeg kan i hvert fald aldrig se en majsmark, uden at tænke på scenen i denne her film.

Klimaks skal også fremhæves som filmisk folkeeje, og er endnu en genistreg af Hitchcock, der med denne flotte produktion, fyldt med glimrende underlægningsmusik, godt kameraarbejde, fint skuespil og meget meget mere, atter var foran de fleste andre af hans samtidige instruktører, med måden at dreje en spændingsfilm på.

Hollywood legenden Grant er overbevisende i en af hans livs mest mindeværdige roller, og Mason er ligeledes god som skurk.

Men uanset hvad andre måtte mene om filmen (her på siden), så er der er en grund til at filmen ligger nummer 19 på top 250 på verdens største filmsite “IMDb”, også selv om den vil forekomme at være en del dateret for mange, særligt den yngre del af publikum.

Ellers kan jeg blot henvise til Patrick Schwensens fremragende anmeldelse af filmen længere nede på siden her, den er bestemt værd at læse (for dem der kan!).
Menneskejagt