Menneskelighed

5.0
Min fornemmelse og erfaring siger mig, at mennesker, der holder af TV-serien "The Simpsons" med stor sandsynlighed også vil elske denne helt igennem uhøjtidelige og (i klassisk Coen-stil) afslappede men alligevel hjertevarme komedie.
Filmen kræver nok en vis portion modenhed af sit publikum, hvis man skal ha' det fulde udbytte. Jeg så den selv første gang som 20-årig, og jeg har uden tvivl kommet til at holde mere af den ved senere gensyn.

Hovedpersonen, Jeff Lebowski (Jeff Bridges), blandt venner blot kaldet "the dude", lever sin fuldkommen fredelige og aldeles uforpligtende tilværelse som bevidst arbejdssky sammen med et par venner, sin 70er-rockmusik og sine joints... Han er kort sagt lykkelig!

Desværre fører en stribe af misforståelser til en sand kædereaktion af nye forviklinger, der bla. involverer en gruppe tyske "nihilister", overkrukkede avantgarde-kunstnere, en aldrende stokkonservativ mangemilliardær, politiet og en kriminel pornoproducent

Det hele var måske aldrig sket, hvis ikke The Dudes brovtne ven og bowlingmakker (Goodman), (der dels er gammel Vietnamveteran, og som desuden besidder al dén ambition og lyst til at påtage sig ledelse, initiativ og ansvar, som The Dude ikke selv ejer skyggen af), med det samme øjner muligheden for at udleve sine egne drømme om heltemod og ære.

Jeg er tilbøjelig til at mene, at jeg aldrig har set Jeff Bridges i en mere passende rolle. Han spiller rollen så overbevisende, så man fristes til at tro, at The Dude og Bridges næsten er én og samme person(!)
Men måske er forklaringen i virkeligheden snarere, at The Dude er et herligt befriende og elskeligt billede på antihelten i ethvert menneske? Han personificerer alt det almindelige, afslappede og uambitiøse, som findes i (næsten) alle mennesker. Det er umådelig befriende at se, at man godt kan blive hovedperson i en film (bevar's: en komedie) uden at ha' noget klart mål med sit liv!

John Goodman har også én af sine mest mindeværdige roller i denne film. Og John Turturro er forlængst blevet filmhistorisk kultfigur i kraft af sin lille rolle som bowlingfanatikeren Jesus.

Få komedier har i samme grad formået at fastholde min glæde og begejstring ved senere gensyn som "The Big Lebowski"... Og jeg får desuden lyst til at høre Creedence Clearwater Revival, hver gang jeg har set den!
The Big Lebowski