En hændelse bliver til øvelse.

2.0
En atomeksplosion blot nogle km fra den amerikanske kyst ud for New York og Washington D.C. ville absolut blive betragtet som et angreb, og især i 1961, hvor den kolde krig var om hjørnet. To sovjetiske kaptajner ombord på atomubåden K-19, flådens stolthed, er det ikke længere et spørgsmål om magt, men overlevelse, da køleanlægget på ubådens atomreaktor går i stykker, og nedsmeltningen er skræmmende. Og så begynder helvede at fryse til is.

Filmen har ikke rigtig en form for indledning, så det giver publikum en fornemmelse af, hvor man befinder sig, og hvad der sker. Der går faktisk temmelig lang tid, før man finder ud af, hvad der sker og hvor man befinder sig. En utrolig forvirrende start, som desværre ikke giver et ordentligt billede af situationen. Og det bliver lidt bedre når vi nærmer også filmens klimaks og de afgørende konfliktløsninger, men til aller sidst, hvor hele besætningen samles, hvor Alexi Vostrikov ( Harrison Ford) holder en heroisk tale efter ca. 20 år. Meningsløst og unødvendigt.

Filmen giver heller ikke et troværdigt billede af miljøet og omgivelserne fra året 1961. Jeg fik ikke et billede af året 1961. På et tidspunkt i filmen ser man en mand, som tager et billede af en massere soldater, med et top moderne kamera. Filmen har mange små fejl, som var unødvendige og meget indlysende.

Musikken var katastrofalt dårligt, det passede overhovedet ikke til filmen. Man hører ofte et klaver i baggrunden, som selv jeg kunne spille bedre. Mangelfuld stemning, og så begynder vi at nærme os kedsomligheden.

Filmens budskab er set hundrede gange før. De to kaptajner har blot få timer til at bilægge deres uoverensstemmelser og finde ud af, hvad der er en soldats pligt i denne mission. Det er at tjene fædrelandet og udføre sine ordrer, om det så koster livet - de får bare en medalje bagefter. Og når de leder endelig indser, at de har en pligt til at tænke på besætningens liv, begynder de på deres "helte-taler", men det er selvfølgelig for sent. Man har normalt aflagt et ed, før man bliver en leder eller soldat - men det er ikke tilfælde her i filmen.

På det tekniske område dumper filmen med et brag og pil ned ad. Utallige dårlige scener som man bare griner over. Det er en kvindelig instruktør, og det siger vist alt. Det er absolut set bedre i mange af de film, som er kommet direkte på VHS og DVD, og dermed også kostede mindre.

Manuskriptet er heller ikke noget man kunne råbe hurra for. Filmens helt og vores hovedperson Harrison Ford, som er russisk kaptajn/leder taler fremragende amerikansk - og sidst jeg så, taler russerne meget meget dårligt amerikansk. Filmhistoriens dårligste russiske accent, blev Ford beskyldt for efter filmen, selvom han overhovedet ikke lignede eller lød som en russer. Og i øvrigt, hvorfor snakker russiske folk og ledelse amerikansk sprog, når de nu er sammen?????? Ford formår ikke at overbevise noget eller nogen, så hermed et 6 tal til ham - med nød og næppe. Liam Nesson er lidt bedre og langt mere troværdig i sit spil.

Filmen minder meget om "Fjenden i dybet", som er lavet af Tony Scott, og K-19 er måske også inspireret af den. Men K-19 kan slet slet ikke måle sig med Scotts fremragende film, selvom K-19 prøvede på det.

En film som er baseret på den virkelig hændelse, men det bliver kun en øvelse og et skud i tågen af den kvindelig instruktør. Hun formåede ikka at give os et realistisk billede, men kun en kedelig, langtrukken og unødvendig fuser.
K-19