Moderne folkekomedie?

4.0
Anders Thomas Jensens manuskript byder på stribevis af replikker, som man - hvad enten man bryder sig om "Blinkende Lygter" eller ej - vil huske længe efter, at man har set filmen, som er en underfundig blanding af moderne dansk feel good-film, folkekomedie og grotesk action.

Årsagerne til de fire hovedpersoners besynderlige skæbner forklares i løbet af filmen gennem nogle ekstremt fortænkte(!) men ganske underholdende flash back-sekvenser, der ironiserer tykt over populær-versionen af psykoanalytisk teori om barndomstraumer. Ikke alle tilbageblik er lige sjove. Et enkelt af dem er faktisk direkte tragisk, hvilket egentlig er ekstra prisværdigt. Blot fordi genrebetegnelsen hedder "komedie", skal det vel ikke være ren lagkage fra ende til anden?

Det er nærliggende at sammenligne filmen med Spang-Olsens "I Kina Spiser De Hunde", som Anders Thomas Jensen også skrev manuskript til. I forhold til denne film er "Blinkende Lygter" mindre grotesk og lidt mindre voldelig.
Hvis man vælger at betragte dét som et minus, må handlingen og specielt replikkerne til gengæld siges generelt at være bedre end i Spang-Olsens actionkomedie, og dét er i og for sig ret væsentligt, når vi har at gøre med denne moderne succes-genre.
Blinkende Lygter