Pretentiøst dansk sjask...

2.0
Inden jeg går til filmen, skal det retfærdigvis siges at jeg almindeligvis har det meget svært med dansk film.
Hvorfor se dårlige billige danske kopier af Meg Ryan & Julia Roberts romantiske komedier (Mifune, Den Eneste Ene, Italiensk) når du kan se den ægte vare. "Nå ja, men de er jo meget dybere; familiemedlemmer er syge, folk er nøgne og så'n noget..." vil nogen så sige.
Ja, hvis det og dårligt håndværk er dybde så har de vel ret!?

Anders Thomas Jensen kan dog stolte rejse sig op og sige: "jeg kopierer IKKE Nora Ephron eller Garry Marshall... Jeg kopierer nemlig crime-genren og det er meget mere kreativt."
(hmmm)

Endelig fik jeg taget mig sammen til at se Blinkende Lygter (påtrods af at den er dansk) og meget overraskende syntes jeg faktisk den var god... I starten (det vender vi tilbage til).
Mærkeligt nok, taget i betragtning at det er filmens første halvdel ATJ er mindst original og mest "american-carbon-copy", fungerer blandingen af hygge-humor og nutte-vold faktisk fint.
Åbningscenen på kajen fungerer fremragende some en introdution til karaktererne, sætter en lidt gritty tone og er vældig morsom. Kan man forlange mere?
Filmens plot bliver introduceret: et eller anden ligegyldigt med en ond gangster some er efter Søren Pilmark (superb præstation) på grund af en ligegyldig kuffert som fungerer som ligegyldig macguffin.
Mere uorginalt bliver det vist ikke... men det gør ikke noget for det bliver afleveret med et blink i øjet og masser af vittige replikker.
Filmen dropper de fire hovedpersoner i en hytte (med obligatoriske krydsklip til "de onde" for at holde "spændingen" i live) og det er sådan set meget sjovt...et stykke tid, for så går fanden i ATJ, han skal med vold og magt vise hvor forbandet dyb or arty han kan være!! Vi får smidt ufordøjede filmskole symboler så abenlyse som tankskibe i snotten (jeg kan da ikke være den eneste der blev træt af det skide firdelte vindue??). Vi får enddog en latterlig pseudo dyb bortvisning-fra-edens-have scene og ATJ begynder gud-hjælpe-mig også at gå i postmoderne selvsving; Matador refereres til man får det dårligt (en af skuespillerne medvirker sågar i BL) og som kirsebæret på toppen begynder han og bilder sig ind at hans figurer er andet end funky clicheer...de er nemlig rigtig mennesker med følelser og hele pivtøjet!? *lyden af opkast *

Ud af dette kommer et misfoster der bilder sig ind at det er andet og mere end en charmerende lille kriminel volds komedie... TOO BAD!

Det kunne have været så godt og så endte det så skidt.

Hvorfor elsker alle den så, vil nogen spørge? er det ikke bare dig der er forkert på den?
Could be... men jeg tvivler. Jeg tror folk gik i spagat over BL fordi den trods alt ER sjov sine steder, det er de danske "stjerner" (læs: sexsymboler) der medvirker og det er en (inden den går i flegner) rimelig god kopi af en klassisk amerikansk genre med LIDT danish sensebility... hvis bare ATJ havde droppet sine pretentiøse halvbagte ideer og lavet et straight voldsorgie af en kriminal komedie. Men det gjorde han altså ikke.

Atter en påmindelse om hvorfor jeg ikke gider gå i biografen, smide penge på bordet og blive udsat for danske instruktører/skuespillere der mastruberer (billedligt talt).
Blinkende Lygter