Den lykkes ikke

3.0
Jeg er ked af at skulle skrive det, for jeg havde glædet mig meget til filmen, men den lykkes bare ikke.

Min kærestes første reaktion, var, at den var da langtrukken, men det synes jeg egentlig slet ikke er problemet.

Jeg er i den situation, at jeg har læst bogen, og var meget betaget af den skødesløse fortællestil og ditto omgang med sproget - og der opstår på den måde en lille, tæt og meget stærk og meget personlig historie om en mands sidste firetyve timer i friheden. Bogen er skrevet før den 11. september 2001, filmen er lavet efter ... sidstnævnte ses og mærkes. Filmen svømmer i amerikansk nationalpatriotisme og har stærke religiøse over og undertoner, hvilket får den ellers så personlige historie til at drukne.

Filmen kvæler i mine øjne stemningen i bogen og formår ikke at skabe sin egen - ikke baseret på selve historien i hvert fald. Den forsøger, men bliver kantet og kejtet - ikke vellykket.

Edward Norton, Barry Pepper, Rosario Dawson og Anna Paguin som de vigtigste personer er godt valgte, men spillet bliver aldrig naturligt (bedst er Edward Norton) og castningen af den ellers ofte udmærkede Phillip Seymour Hoffman som Jacob Elinsky er helt - i mine øjne - forkert. Stort set alle de scener han er med i - og der er en del - fungerer i bedste fald slet ikke.

Til alle jer, der er kede af, ikke at kunne komme til at se den: Græd ikke. Gå ud og køb bogen og læs i stedet for.

Den er I meget bedre tjent med.
25th Hour