- Fotogen skudveksling -

4.0
Solid 2. verdenskrigsfilm.

I krigens klimaks smides vi ind i slaget om Stalingrad. Her følger vi en ung russisk snigskytte (Jude Law) og hans kamp for at vedligeholde sit ry som folkehelt. En titel han dog ikke selv føler sig værdig til, men ikke desto mindre fornyr han det russiske folks håb og vilje. Det vil tyskerne have en ende på, og derfor sender de DERES bedste mand (Ed Harris) derned .........

"Enemy At The Gates" er først og fremmest godt håndværk. Scenografien er upåklagelig og bærer tykt præg af realisme. Plottet i sig selv bobler også af potentiale, men forventningerne bliver ikke helt indfriet, og spændingsværdien kunne være bedre.

Derimod løftes filmen af den unge Jude Law, som mestrer hovedrollen på fin vis - uden tvivl et ansigt vi kommer til at se meget mere til fremover. Ed Harris er også god i "bad guy"-rollen, som den nazistiske snigskytte.

Vi oplever her en krigsfilm af de bedre, og seværdigheden skal der ikke herske nogen tvivl om. Desværre har man kun presset citronen halvt, samtidig med at tempoet hen imod slutningen, sætter tålmodigheden på prøve - den 2 timer lange forestilling kunne godt virke som en 3 timers i stedet. Solidt håndværk er det dog, og et must forbliver det for krigsfilm-elskere. Opløftende er det også, når man til sidst finder ud af, at folkehelten og filmens hovedperson, Vassily Zaitsev, er autentisk og rent faktisk har eksisteret.
Enemy at the Gates