Småfilosofisk? Næppe

6.0
Da jeg gik ind for at se Matrix Reloaded havde jeg ikke specielt store forventninger, især når man tænker på de anmeldelser man har kunnet læse. Nå ja, jeg kan da ligeså godt gå ind og se den alligevel, tænkte jeg, for actionscenerne er sikkert fede nok til at filmen bliver ok.

Jeg blev overrasket. Meget overrasket. At kalde de filosofiske aspekter for tågesnak og lommefilosofisk pladder uden personlighed må tyde på manglende filosofisk indsigt og en trang til at være et får blandt andre får, der helst ikke skal udfordres intellektuelt. Og hvem har nosser nok til at indrømme at de simpelthen ikke forstår budskabet?

Det er der dog nogle der har. I stedet for at rakke ned på filmen og kalde den lommefilosofisk må man bare indse, at filmen går længere end actionscener og småvittige bemærkninger med en happy disney "det skal være forståeligt for alle, og uha, det må endelig ikke støde nogen"-holdning. Hvis man ikke kan lide film der er lidt dybere, er det fint nok. Man burde bare undlade at rakke ned på noget, man ikke forstår.

Al den negativitet omkring filmen må tyde på at folk godt kan lide film uden alt for meget dybde. Se blot på stort set samtlige Hollywood-film. Ikke særlig mange formår at komme bare lidt ned i dybden. Det må hænge sammen med at folk forventer og vil have, at film skal være letforståelige, og hvis de bryder den barriere så må der være noget galt. Det er jo ikke meningen vi skal tænke selv.

Og der synes jeg filmen rammer nogle interessante betragtninger. Tænk på hvilken kontrol og magt man har, hvis man kan bilde folk ind, at de tænker og er selvstændige individer selv om man rent faktisk har kontrol nok til at påvirke disse menneskers tanker til at følge en bestemt linie. Hvordan kan film som f.eks. Independence Day blive så populære? Der er ikke særlig meget historie, den er fyldt med latterlige fejl osv osv... Det er kun fordi der er skabt så meget hysteri omkring det, at folk tror det er en fantastisk film. Og alle de berømte og anerkendte skuespillere kan da ikke gøre en film dårlig? Med et mindre budget og ukendte skuespillere ville det højst sandsynligt kun være et fåtal der ville gide at se filmen. Og det er ikke noget, der er specielt for Independence Day.

Budskabet (eller rettere et af dem) i Matrix, er at folk skal prøve at bryde ud af den illusion og selvfornægtelse, at alt er godt nok og se ud over den kunstige verden og begynde at tænke selv. Den blå pille er lig med at være et får. Den røde er forsøget på at forstå og forsøget på at bryde den kontrol, som mange ikke ser, eller ikke vil se.
The Matrix Reloaded