Med Ondt Skal Ondt Fordrives

4.0
I 30’vernes New York bekæmper den mystiske superhelt Skyggen/The Shadow (Baldwin) krigeren Shiwan Khan (Lone), der med en atombombe vil erobre verden.

Jeg forstår ikke, at denne her underholdende eventyrfilm blev en fiasko tilbage i midten af 90’erne. Den er en herlig kulørt tegneserieagtig superheltefilm (dog bygget på et radioprogram), med en flot scenografi, i en ofte lettere mørk storby. Hovedpersonen er en pænt spændende karakter, oprindelig en psykopatisk massemorder og narkohandler, der konfronteres med sin mørke side, og tvinges til at bruge den i kampen mod det onde.

Det er en fantasifuld og meget stemningsfuld produktion, med gode effekter (især for sin tid), og den formår at få en til at føle sig hensat til 30’vernes New York. Den mangler måske en anelse action og spænding, mens handlingen indrømmet kan virke, eller bliver fortalt en smule naivt, så det er absolut intet mesterværk, heller ikke for sin genre. Men den er solidt lavet og særdeles underholdende, hvis man er vild med superheltefilm og tegneserier. Den burde kunne tilfredsstille alle med hang til den slags (som mig!).

Baldwin er ifølge mig et godt valg til hovedrollen, og Lone gør det fint som skurk, så selv om det måske er lidt typiske arketyper vi har med at gøre, og det ikke er den dybe psykologi der præger dem (med undtagelse af heltens baggrund), så fungerer det okay.

Mange vil uundværligt komme til at tænke på Tim Burtons udgave af Batman, og den her udgave af “The Shadow” kan heller ikke undsige sig, at have hentet sig lidt inspiration derfra, men ellers stammer historien, eller hovedpersonen originalt fra et radioshow tilbage i 30’vernes USA, og blandt andet Orson Welles, som alle filmkendere burde vide hvem er, har haft lagt stemme til. Men “The Shadow” har også været filmatiseret før, blandt andet i 1933 og i 1940. Den her version læner sig mest op af ‘33 versionen.

Synd af den ikke slog igennem, jeg havde gerne set en efterfølger eller tre.
The Shadow