dogville rules

5.0
Så har jeg set "Dogville" og jeg kan med det samme sige....dette er Triers bedste film.

Filmen er jo optaget i et studie, indrettet med få rekvisitter og kridtstreger på gulvet til at markere bygninger og steder i Dogville. Spørgsmålet er selvfølgelig så, om det kan bære en spillefilm på næsten tre timer. Det kan den. For det første har filmen jo et fantastisk cast. Man helt glemmer, at de ikke spiller i et virkeligt rum. Der leges desuden indenfor scenografiens rammer, med lyset som en meget vigtigt faktor. Flere konventioner brydes, bl.a.. på den måde den er klippet på. Endnu en gang formår Trier at betræde et nyt filmisk rum på så sikre ben. Fornemmelsen af landsbyens isolerede beliggenhed og indspistheden i det lille samfund. Magt- og følelsesstrukturer bliver fremragende understreget af det åbne rum: enkelte steder så stærkt, at man kun svært kan tænke sig andre måder, end lige præcis den valgte måde, at fortælle historien på.

Skuespillet er fremragende, og med et cast bestående af blandt andre Nicole Kidman (igen en glansrolle, håber hun hun bliver oscar eller golden globe nomineret for denne rolle) Paul Bettany (som er helt fantastisk) Lauren Bacall, Harriet Andersson, Stellan Skarsgaard, Chloë Sevigny, Jeremy Davis, Phillip Baker Hall er forventningerne også høje. De bliver indfriet. Man kan nærmest sige at det er synd, at der er så mange fremragende skuespillere med, da man hele tiden vil se mere af hver enkelt spiller.

Man kommer igennem hele følelsesregisteret på en smuk, stilfuld og gennemført måde - Dogville er ganske enkelt et mesterværk af mesterinstruktøren Trier
Dogville