Solaris

5.0
"Solaris" er en smuk og ganske fascinerende film. Solaris er en planet, men tilsyneladende også en slags levende - guddommeligt? - væsen med en uforklarlig evne til helt konkret at legemliggøre gæstende astronauters erindringer og længsler.
"Solaris" blev opfundet af forfatteren Stanislaw Lem, hvis roman "Solaris" i 1972 blev filmatiseret af russiske instruktør Andrej Tarkovskij. Resultatet blev en tre timer lang, dybt uudgrundelig metafysisk film. Jeg synes at Steven Soderbergh med "Solaris" har lavet en af sine bedste film. Sammen med "Out of Sight, Sex, Lies and Videotapes" og "Traffic". Er han om nogen, en af vor tids mest alsidige filmmagere. Som spænder fra film som "Solaris" og "Schizopolis" til mainstream "Erin Brockovich" og "Ocean's Eleven". Tillige er Soderbergh en fremragende fotograf, se bare "Traffic" og "Solaris". Sidstnævnte med foruroligende metal kolde billeder. Blandet med varme brune og røde farver. Der oser af både sensualitet, mørke og simpel ynde. Det er vanvittigt smuk.

Hvis man synes om George Clooney (og det gør jeg) så kan man ikke have andet end respekt for ham. Ikke bare er han en karismatisk skuespiller, er f.eks. fremragende i "Out of Sight, O' brother where art thou samt Three Kings". I "Solaris" yder han en af sine bedste og mest følsomme præstationer. Clooney er også medejer af filmselskabet Section Eight - som han har sammen med Steven Soderbergh - hvor de laver film som "Far From Heaven samt Insomnia". Og senest har Clooney instrueret den absolut fremragende "Confessions of a dangerous mind".

Hvis man bort fra den "originale" film, og ser denne film på sine egne præmisser. Der er jo nogen anmeldere, som har temmelig svært ved det. Så er "Solaris" i sin helhed en stille og meget smuk kærlighedshistorie. Som man ikke andet end kan beundre. Filmen rummer foruden Clooney, også fine præstationer af især den smukke Natascha McElhone, samt af Jeremy Davies og Viola Davis. Og så har filmen et helt fantastisk score, igen er manden bag dette, som til så mange andre Soderbergh film "Traffic, The Limey, Kafka" Cliff Martinez.
Solaris