Okay, T3 er her... og hvad så?

4.0
Så hvad kan man sige om Terminator 3 (T3)? Tja, den er kortere end forgængerne fordi Cameron ikke var bag kameraet, men derimod Mostow. Den gør den selvfølgelig ikke værre. Cameron har altid lavet så lange film at utrolige scener ind imellem blev klippet ud (Aliens og The Abyss), men somme tider var filmene bare ufatteligt lange (værst i Titanic).

Det store spørgsmål i T3 er om den kan leve op til forgængerne? Det er svært at svare klart på, mest fordi man også kan betvivle hvor gode film de var. Den første skabte Cameron's karriere, men kan næppe regnes for uhyre nyskabende selv om den havde sine øjeblikke. Den anden film kan bedre påstå at være nyskabende alene på grund af de på den tid overvældende computer-effekter, der virkelig flyttede på grænserne for hvad man kunne lave på det store lærred. Her kommer T3 en smule til kort - den kan ikke påstå at være original med nye ideer som den første film eller at have banebrydende nye computer-effekter som den anden film. Det betyder at T3 skal leve alene på historien og dens action, og det gør det ikke let at overgå forgængerne, især ikke når Linda Hamilton har meldt fra denne gang. Til gengæld må man rose filmen for den indfaldsvinkel der fokuserer meget voldsomt på John Connor i forsøget på at gøre ham til den hovedperson vi nu identificerer os med. Det lykkedes også hurtigt ved brug af voice-over der er overraskende effektivt i betragtning af hvor uoriginalt det er. Derefter bæres handlingen så videre som man nu kan tænke sig.

Mostow har faktisk godt greb om sin historie og lader sig ikke imponere af den arv han forsøger at løfte, så T3 er faktisk en udemærket film. Dens største problem er nok at den ikke rigtigt har noget virkeligt opsigtsvækkende nyt og spændende at byde på. Som de andre Terminator film er T3 en road-movie, men det meste af handlingen ligner det vi har set før til forveksling. Arnold's Terminator og John Connor får følgeskab af en af John's fremtidige løjtnanter, som han lidt for belejligt møder umiddelbart før tingene begynder at tage fart. Filmen forsøger at forklare det, men det er kun en forklaring man virkelig køber, hvis man er en smule fatalistisk. Generalt lånes der heftigt fra især den sidste film. Slutningen er overraskende, ja nogen har endda kaldt den modig, og det er den måske, men på en måde er den nu også lidt letkøbt, og bagefter sidder man unægteligt og tænker mere på den uundgåelige T4 end på den film man lige har set...

Den overraskende slutning er i meget høj grad noget T3 bevidst forsøger at overleve på, for der er ellers ikke meget vi ikke har set før i en eller anden grad. Kampene mellem T-800 og T-X er ikke så spændende og nervepirrende som dem vi så i den anden film mellem T-800 og T-1000, især fordi de, igen, ikke er særligt originale. Vi får meget lidt nyt action for pengene, og de to Terminators virker heller ikke så skræmmende og voldsomme mere. Nogle af T-X's tricks virker også lidt mistænkelige. Hun kan f.eks. indlæse en slags computer-virus i flere politi-biler og derefter fjernstyre dem selv de ikke havde teknikken til det før... Hmmm, det virker lidet overbevisende, og man gisper heller ikke helt så meget over de store bil-eksplosioner mere. Dette er også action-sekvensernes største problem, nemlig at de igen er uoriginale, sådan at skuespillerne stiller op til at optage scener der meget ligner dem vi har set før.

Det må så også være konklusionen på denne film. Der er meget lidt originalitet i den, hverken i handling eller action, hvilket gør den mindre overvældende og effektiv end den kunne have været. Det er godt og solidt håndværk, men fra en støbeform vi har set ting fra før. Filmen prøver også voldsomt at redde sig selv på den overraskende slutning, men hvis man tænker lidt over Terminator universet, så kan den næppe kaldes virkeligt overraskende. Dermed ikke være sagt at T3 er en dårlig film. Slet ikke. Den er meget uoriginal, men det er de fleste film jo, og den bliver fortalt meget veloplagt og uden store huller i plottet, så det virker skam altsammen. Det er værre at action-sekvenserne i så høj grad er gentagelser fra de tidligere film, men de fungerer og er til at leve med. T3 er udemærket underholdning der fører arven fra de tidligere film videre med værdighed, dog med den forudsætning at man ikke forventer den overgår sine forgængere. Hvis man leder efter noget der beriger Terminator universet, så bliver man nok slemt skuffet, men hvis man kan nøjes men en fortsættelse der kan bære arven eller bare er en okay action-film, så vil man sikkert synes om T3. Generalt er T3 god underholdning så længe det varer, og så er der ikke så meget mere i det.
Terminator 3: Rise of the Machines