Giv mig en brækspand

1.0
Jeg vil give Christian ret når han siger at han er "dybt ligeglad med hvem der kneppede hvem og hvem der dræbte hvem". Det er denne films problem. Den er dybt utroværdig, urealistisk og umoralsk.

Utroværdig og urealistisk fordi persongalleriet er overdrevne karikaturer som lever i et tegneserieunivers. Se filmene "From Hell" og "McCabe & Mrs. Miller" for at opleve troværdige personer i troværdige 1800-tals omgivelser. Eller "Little Big Man" som et eksempel på at karikerede personskildringer godt kan benyttes i et mesterværk. Selv de blodige effekter er talantløst udført. Se "Saving Private Ryan" og "Pulp Fiction" som referencer.

Manglen på moral vises ved at Scorsese ikke tager afstand fra volden, men accepterer den som et middel til at nå et mål. Det er givetvis helt bevidst (og i hvert fald symptomatisk for det moderne amerikanske samfund); men står i afgrundsdyb modsætning til officiel moralholdning og til et humanistisk menneskesyn. Derfor rager det os en papand hvad der sker på skærmen, og filmen bliver aldrig vedkommende.

Jeg sender spanden videre...
Gangs of New York