Bedre End Rygte

4.0
Et team af mennesker med specielle færdigheder samles for at bekæmpe den ukendte skurk “The Fantom”, som truer hele verden.

Filmen her har fået mange hårde ord med på vejen, og den er da til tider også et rodet miks mask, som ikke altid er lige imponerende. Men jeg indrømmer blankt at jeg følte mig godt underholdt mens den kørte, denne kulørte historie som er bygget på en tegneserie (jeg ikke har læst) af Alan Moore, der også stod bag den grafiske roman “From Hell, som også er filmatiseret, og så Kevin O’Neill.

Bare det at samle flere af de store romanfigurer, som Allan Quatermain (Connery), Den usynlige mand (Curran), Dr. Jekyll/Mr. Hyde (Flemyng) og andre, og så bruge dem i samme historie finder jeg som en morsom ide, som både kan ses som noget opfindsomt og genialt eller noget popkulørt pjat. Men lige meget hvad, så er ideen morsom og sjov.

Som filmide kunne den være bedre udnyttet, filmen lever ikke op til potentiale og de mange romanfigurer bruges ikke godt nok, og man skal nok som jeg være ualmindelig fan af eventyr for at bedømme den så højt og se filmens kvaliteter. Men kvaliteterne de findes faktisk, selv om de ikke er optimalt udnyttet.

Historien eller billedsiden og actionscenerne har tendens til at virke overlæsset, rodet klippet sammen og fotograferet, og de kan virke som om de ikke rigtigt kommer op i et ordentligt gear, men det hele er slet ikke så grelt som det kunne være, eller som det forlyder visse steder fra. Den har gode momenter af ramasjang og tju-bang af den bedre slags, der er mange gode effekter og det er en stemningsfuld kulisse det hele foregår i. Jeg kunne have ønsket at der skete lidt mere, og spændingen er det så som så med, men underholdningen fandt jeg god nok, og selv om det er filmens eneste eksistens grundlag, så må man også erkende at det er hovedårsagen til at se en som den her, eller lave den i det hele taget.

Det var også rart at se Connery tilbage som actionhelt, for selv om han er gammel, så gør han det stadig okay og alene hans tilstedeværelse er et plus for de fleste film. Han har en persona og udstråling som er de færreste forundt. Kvinder savler stadig over ham, og mænd i mange aldre drømmer om at være ham eller som ham. Respekt.

Måske finder jeg kun filmen så god, som nævnt tidligere, fordi jeg er stor fan af eventyr, og dem er der altså ikke det helt store udvalg af, og nogle ville måske mene at hvis man netop er fan af eventyr, så burde man vel være blandt de mest kritiske. Måske har de ret, men jeg fandt slet ikke denne film så dårlig som sit rygte. Den kunne have været bedre, men jeg synes at den trods alt bød på et par timers god adspredelse med en cocktail af action, effekter og pudsige referencer til litteraturen.
Det hemmelighedsfulde selskab