Så den til en snigpremiere...

6.0
I London for 2 dage siden, og jeg kan godt konkludere, at filmen er alt for fed. Der er lidt Danser Med Ulve over den, men den er ikke så langsom.

Samurai formår at frembringe alle følelser i tilskueren... det er længe siden, at jeg har mærket sådan en vrede inde i mig og et ønske om, at Tom Cruise bare skal slagte alle imperialisterne. Og for Tom Cruise's vedkommende, så har hans karriere fået et nyt højdepunkt. Som afdanket veteran fra Borgerkrigen er han ufattelig god, og han spiller på alle facetter. Fx kan jeg nævne en af scenerne lige efter, at han er blevet taget til fange af Katsumoto, hvor Cruise er fuldstændig ligeglad med sin videre skæbne og bare lader samuraierne ydmyge ham - STÆRKT!. Ken Watanabe spiller Katsumoto, og det skulle virkelig ikke undre mig om der gemmer sig en lille nominering til ham i slutningen af januar. Han er simpelthen en fantastisk skuespiller, der har vores opmærksomhed hvert eneste sekund han er på lærredet.

Selve kampene mellem samuraierne og imperialisterne er også godt lavede og, opsætningen og kostumerne er imponerende i deres omfang. Kampene er virkelig intense og overgår fx Gladiators begyndelse. Tænk Braveheart, hvor den ene part har kanoner og geværer. Og for guds skyld har man valgt at gøre det blodigt (virkelig blodigt og klamt til tider), så vi ikke spises af med censurpolemik og kævl.

Men det er det personlige drama, der virkelig fænger. Tom Cruise's figur gennemgår en troværdig og fængslende udvikling i filmen, og hans sidste hævntogt er noget af det mest sindsoprivende jeg har været med til længe. Tænk Mel Gibson, der tager hævn, efter at være forrådt i Braveheart. Eller Mel Gibson, der hævner sin søns død i The Patriot.

Jeg står og hælder lidt mellem 5 og 6 - man kan argumenterer for, at filmen ikke kommer med noget nyt og minder om andre film i sin opbygning. Men, hvis jeg så tænker tilbage på den, så er der så mange scener, der har brændt sig ind i hukommelsen, og det skyldes nok det kæmpe overblik Edward Zwick udviser (Står bag en af de mest undervurderede film nogensinde- Legendernes Tid).

Jeg kan allerede se det for mig, at Last Samurai vil få en del Oscar-nomineringer, og jeg kan forestiller mig, at den danske presse giver den 5 ud af 6 stjerner og roser den, men så alligevel kritiserer den for ikke at bringe noget nyt.

Jeg beslutter mig for 6 stjerner, og jeg skal helt klart se den igen til februar!
The Last Samurai - Den Sidste Samurai