Noget helt særligt

6.0
Jeg er meget glad over at se alle de positive anmeldelser af Rumrejsen år 2001 her på siden. Jeg synes også selv at filmen er et enestående mesterværk.

Efter min mening handler filmen (selvfølgelig) om menneskeheden og vores placering i det omgivende univers. Knoglescenen skildrer hvordan urmennesket "opfinder" aggressionen (ambitionen), hele grundlaget for vores senere civilisation. I en af de mest geniale klip i filmhistorien skifter billedet fra en roterende knogle til en roterende rumstation adskillige årtusinder senere. Gode instruktører behøver ikke at bruge mange ord, de lader billederne tale for sig selv!

Men Kubrick har bestemt ikke et naivt syn på menneskeheden. Resten af filmen er en lang skildring af vores totale fremmedgørelse over for det univers vi lever i. Rumvandringerne på Månen er klaustrofobiske (hør bare musikken!). HAL prøver at udrydde besætningen af totalt uvisse årsager (i filmen 2010 får vi at vide hvorfor, men det er bare ikke relevant for denne film, tværtimod er det vigtigt for stemningen at vi ikke forstår det.)

Den udenjordiske intelligens (?) der holder David Bowman fanget, er også totalt uforståelig i sine formål. Det samme er den mystiske tunnelrejse af farver der fører David der hen. På den måde tager Kubrick seerne med ind i filmen og gør personernes fremmedgørelse til vores egen.

Det er næsten ufatteligt at en film som 2001 er blevet lavet. Sammen med A Clockword Orange står den som den film hvor Kubrick hæver sig over al anden kunst frembragt af mennesker. Dermed ikke sagt at andre Kubrick-film ikke er fremragende, men Rumrejsen år 2001 er noget helt særligt.
Rumrejsen år 2001