Forvandlet til sand begivenhed

4.0
En ring med gigantiske kræfter havner hos Bilbo sækker, og senere hen forærer han ringen til Frodo, som forandrer hans liv totalt. En oplevelse, hvor tiden er inde, og man kan ikke vende tilbage.

Filmens indledning er meget kort og præcis, og man får hurtigt en fornemmelse af, hvad det her går ud på og hvad der er til vente - hverken kompliceret eller rodet, men fortalt på en elegant og fed måde så alle kan følge med.

Resten af historien er utrolig velfortalt, hvor Peter Jackson behandler filmen som en historisk begivenhed, i stedet for en opdigtet historie. Der er brugt billedsprog, som gør historien mere levende og virkelig, men uden at det bliver uoverskueligt eller usammenhængende, som det har været tilfældet før. Jackson er en fantasifuld og original instruktør, uanset om folk elsker hans film eller ej - jeg er skeptisk overfor hans tidligere film, hvor de ikke siger mig noget. Men anderledes er de i højeste grad. Historien handler selvfølgelig om de gode og onde, kampen om overlevelse, fred, kærlighed, sorg og meget mere, hvor alle elementer fortælles med stor omtanke, hvor Jackson stærkt blander hans fantasi og viden ind, så det giver mening. Alle elementer uddybes flot.

Skuespillet er godt, og utrolig velvalgt. Alle passer godt ind til filmen, og gør det dermed også godt. Ulempen kan måske være, at al fokus er drejet hen på Frodo, mens andre følger lidt langsomt Frodos spor, hvor vi ikke komme tæt nok på dem - her tænker jeg på Orlando Blooms tamme rolle, Sam (som er mere markent i toeren) og få andre. Men Sam og Aragorn er betydelige mere markerende i toeren, men så kan man også sige, at filmen skal se som en trilogi - men jeg havde ønsket mig trods alt, at filmen kunne stå lidt selvstændig placeret, og det kan den næppe, set ud fra skuespillets side. Frodo derimod står ikke helt så markent og i centrum i toeren, hvor al fokus forsvinder på det store slag og andre skuespillere.

Jeg var mest imponeret over Newzealandske landskab, natur, omgivelser, miljø osv osv. Det kan næppe blive filmet bedre andre steder. Den tekniske side er flot, men den har ikke imponeret mig forfærdelig meget, synes blot effekterne var gode, men ikke noget særligt efter min opfattelse. Dertil komme de flotte billeder, fotografering og især lydbilledet, som meget nøje fortolker stemning, følelser, bevægelse og hele den uhyggelige atmosfæren. Lydbilledet, som forstærker helt klart filmens dramatik, som er et vigtigt faktum.

Kampscenerne var meget realistiske og troværdige, i modsætning til toeren, hvor jeg fandt dem rodet og forvirrende, men her virker det langt bedre og mere levende. Den biograf-version er selvfølgelig alt for børnevenlig, og vi bliver sparet for blod - så ublodige og venlige scener, men de er meget realistiske og seværdige alligevel.

To første Ringenes herre film, som er set af 2.4 millioner danskere, har absolut sat præg på en af filmens største succeser. Men en gigantisk indtjening og høj placeret rang, anses Ringenes Herre for en unik skabning.

Jeg har hverken læst de bøger om ringen eller er på nogen måde fan af Tolkien, valgte jeg endelig at se disse film, selvom jeg ofte er skeptisk overfor netop denne genre, men det lykkedes altså her, at få mig til at se denne genre fra en hel ny sinsvinkel og håb om, hvor jeg måske efter så mange år ikke formåede at se det gode i eventyret, eller endnu værre, ikke ville se det gode, fordi man var skeptisk på forhånd efter en række skuffelser tidligere - men det er ihvertfald ikke tilfældet længere, hvor jeg venter spændt på den sidste del og andre kommende film inden for samme genre.

Set ud fra min betragtning, så er filmen langt bedre end toeren. Toeren var meget præget af action på en overdrevet og ufed plan, mens etteren elegant fortæller den store fortælling om ringen, samtidig med få gode kampe til stregen undervejs.
Ringenes Herre - Eventyret om ringen