Singletons bedste??

5.0
Velmendene, men for moraliserende og (undskyld) sort/hvid racefilm. Den prisbelønnede instruktør John Singleton har noget på hjerte med sine film. Oftes er det rascismens grimme ansigt som han skildrer med skiftende held. Higher Learning er en af hans bedre film, for personerne i filmen bliver beskrevet med en vis kendskab til deres situation.

Vi følger mange personer i filmen, selvom ikke alle er lige interessante. Der er ikke nogle decideret hovedpersoner, og filmen minder en del om en Altman light. Alle skuespillerne gør det fint, mens Michael Rapaport helt klart skiller sig ud med en tragisk præstation. Man kunne godt have ønsket sig at Singleton havde sorteret lidt i sine personer, da det er svært at engagere sig i alle. Selv de mest fremtrædende karaktere er det svært at komme ned i dybden med. Vi forstår deres handlinger, vi får bare ikke nok baggrundsviden til at acceptere deres valg. Derved bliver for mange personer en-dimensionel.

Rascismen bliver beskrevet som en del af en hverdag, som det jo også er. Det er bare surt at nogle handlinger er for konstruerede, og derved også urealistiske. Det trækker lidt ned på helhedsindtrykket. Heldigvis er Singleton en så intelligent instruktør, at han ikke glemmer at trække publikum ind i hans verden, hvor had er menneskets mest anvendte følelse.

5 stjerner er måske for meget, men 4 stjerner er for lidt, da filmen igennem er en realistisk og rystende oplevelse.
Higher Learning