bedre anden gang

3.0
Da jeg så Terminator 3 i biografen fandt jeg den smagsløs og uoriginal. Ved gensyn på dvd har jeg fundet frem til, at den er en flot og underholdende actionfilm, der skuffer ved at leve i Terminator-franchisen. Meget surt sagde James Cameron nej til at lave endnu en efterfølger, og opgaven gik til Jonathan Mostow. Han klarer det flot, men besidder ikke Camerons kant og hans evne til at levere mere end blot en actionfilm. Desuden bliver Mostow snydt af et rutinepræget (og ved nærsyn direkte kopi fra den anden film i serien) manuskript, hvis slutning jeg dog syntes var fremragende. Et herligt twist, men filmen burde have flere af disse kvaliteter.

For mig at se er Terminator-filmene det eneste anstændige, som Arnold Schwarzenegger har givet os. Han er the terminator, og det er hans rolle. Han spiller ikke meget, men han er jo en robot. Den frygtede selvhøjtidelighed ved tilbagevendelsen af hans rolle udebliver (næsten) helt, og det var dejligt. En der desværre også sagde nej var den talentfulde Edward Furlong. Nick Stahl har overtaget hans rolle, og hans indsats er prisværdig, men man savner alligevel Furlong, især fordi de to slet ikke ligner hinanden. Claire Danes laver ikke noget, mens Kristanna Loken er rigtig (og overraskende) god som den kvindelige skurk. Men helt ærligt, hvorfor skal vi have en kvindelig terminator, der opfører sig præcist som Robert Patrick i toéren? Det virker lidt for letkøbt.

Ved gensyn faldt min skepsis til denne film altså til jorden. Hvis den nu ikke var en del af Terminator-serien ville den uden tvivl have fået 4 stjerner, da den er sindssyg flot produceret og hele vejen igennem underholdende. Men de to forrige film havde lettere filosofiske (og spændende) betragtninger, som denne film i hvert fald ikke kan leve op til. Terminator 1 og 2 er klassikere som hævede sig over niveau, og det bliver og gør denne ikke.
Terminator 3: Rise of the Machines