Godt, men ikke godt nok!

3.0
Forventningerne til den sidste film, som færdiggør Tolkins trilogi var ligeså enorme, som instruktøren Peter Jackson selv lagde ud. Lad mig lige starte med at sige, at flottere og mere overbevisende special effects er endnu ikke set på film, og de bliver næppe overgået i den nærmere fremtid! Peter Jackson har øje for den visuelle æstetik, hvor scenerne er storslåede med endnu flottere landskaber og kulisser. Atmosfæren i filmen er helt fantastisk, især i de mørke bjerge og skove.
Af skuespillerne er jeg især imponeret af Ian McKellen, som overbevisende spiller Gandalf, Elijah Wood og Andy Serkis som altid finder de rigtige følelser og udtryk hos det udpinte (og animerede) væsen Gollum/Smeagol.

Og nu til det mindre positive: Filmen er simpelthen strakt ud til det umulige i alle mulige retninger; der vises rollerne i alle mulige situationer, mens man bliver snydt for dybere indsigt hos filmens vigtigste roller og situationer. Det hele bliver blot overfladesbehandlet. Vi har (storslåede) kampscener på alle mulige fronter, vi har diskussioner mellem mennesker, diskussioner mellem orkerne, diskussioner mellem mennesker og orkerne osv. Vi har sågar begravelser, fest, dans og ballade, agoni og, for at vi ikke skal kede os, vi har også en enkel bryllup!
Efter min mening, filmen burde være midst én time kortere, for den er laaang. Den første del af filmen vil jeg faktisk kalde ligefrem "småkedelig".
Og på grund af mange kampscener, har jeg faktisk spurgt mig et par gange "hvad laver kongen af Rohan her, burde han ikke være den anden sted?"
Den sidste time har jeg forventet afslutning hver sekund, men nej, den kom næsten aldrig. Det var som om instruktøren ville tilfredse enhver tilskuer, derfor er der både krig, flotte effects, grin og ballade og et par tårer.
Jeg må også indrømme, at jeg skuffet med Viggo Mortensens skuespil, som har et umådeligt monotont ansigts- og taleudtryk. Han er ikke overbevisene i de vigtige scener og dermed heller ikke en konge værdig. F.eks. ville Bratt Pitt være meget bedre valg (men han kostede nok lidt mere!).
Ligesom jeg var skuffet i Matrix: Revolutions, ligeledes har jeg den samme følelse også denne gang, for forventningerne var skyhøje, og til sidst får vi blot en hybrid film, hvor alt muligt bliver smidt i. Uovertruffent mix af det hele!
Special effects i kampscenerne er, som sagt, helt fantastiske, men desværre de gør aldrig en film til en fantastisk film - de gør til gængeld en god manuskript og endnu bedre skuespillere.
Og nu starter ramaskrig, formoder jeg. Tro mig, det er ikke hensigten, blot min ærlig mening...
Ringenes Herre - Kongen vender tilbage