den bedste fra Mann

6.0
Udsøgt og realistisk drama af den talentfulde Michael Mann. The Insider er hans bedste film, og det siger ikke så lidt!! Al Pacino og Russel Crowe giver indsigtsfulde og mindeværdige præstationer, og skuespillet over hele linien er fremragende. Historien er baseret på en virkelig hændelse, og den er hele vejen igennem troværdig og realistisk. Mann har lavet en afdæmpet og smuk film, hvor de kompetente skuespillere får plads til at udfolde sig, og det giver gevinst.

Filmen er mest af alt rørende og gribende. Crowe er en person som alle os andre, og han prøver på at gøre en forskel, men kommer til at betale dyrt for sin indsats, som i den sidste ende ikke blev bemærket. Det er en kynisk historie, som er vist igennem en intens billedside. Jeg har ikke set noget så nærværende før. Det er så enkelt og alligevel rørende smukt filmet. Ved hjælp af kun billedet bliver en golfsituation proppet fyldt med utryghed og ubehag. Mann kender virkelig filmmediet, og det har han ligeledes bevist med sine andre film. Vi snakker ikke ufokuserede dogme-billeder, men fuldstændig gennemtænkt og virkningsfuldt kameraføring. Ligeledes er musikken flot og tragisk.

Historien er i de enkelte scener uforudsigelig, men vi ved hvordan det hele ender. Det er ikke en hæmsko for filmen, for Mann bygger spændingen ligeså stille op, og man føler sig alligevel ikke sikker på slutningen. Især ikke efter utallige prædikener fra Pacino om hvor troværdigt og ucensureret 60 Minutes er. Pacinos figur ender også med at have mistet sin troværdighed for omverdenen, men ikke sin værdighed. Ubetalelig fremragende drama, som klart er en af mine yndlingsfilm.
The Insider