Smuk og uhyggelig

5.0
SPOILERS!!!

Mystic River må siges at være en af Clint Eastwoods allerbedste film nogensinde, og ikke siden A Perfect World har jeg ikke været så følelsesladet over en af hans film.
Efter mange af Dirty Harry-filmene hvor Eastwood viser hvor hårdkogt han kan være, viser han både i A Perfect World og nu denne fremragende film, hvor smukt og samtidigt dystert hans sind kan være.
I filmens start kan man mærke at der ligger noget ondt og lurer, allerede før de to mænd, som kidnapper Dave kommer ind i scenen. Man får nærmest kvalme, og rammes af lysten til både at kigge væk, men samtidig også til at se alt det grusomme som er uundgåeligt, og som kan komme når som helst.
Dog synes der at hvile en utrolig ro over filmen, og de grå tonede scenarier giver både indtrykket af noget tragisk, men stadig trygt. Man er dog godt klar over at der intet trygt er over denne historie, og det er netop det der gør den så specielt uhyggelig og kvalmende.

Den uhyggelige krimi-historie er utrolig godt fortalt, og skildringen af de tre hovedpersoners venskab er godt sat sammen, på basis af de tre hovedrolleindehaveres skuespil, som er helt i top. Man skal lede længe efter bedre skuespil, og specielt Kevin Bacons præstation overrasker, og forbløffer. Man tager godt skuespil for givet når det kommer til Sean Penn og Tim Robbins, men Bacon skal vise sig at nå helt op på deres præstationsniveau.
De tre skuespillere passer godt sammen som umage venner, på tværs af erhverv og holdninger, og der gives plads fra Eastwoods side, til at ingen af dem bliver en mere fremtrædende karakter end en anden.
Biroller som f.eks. Laurence Fishburne gør det også rigtig godt, og i det hele taget må det siges at være skuespillet som virkelig giver Mystic River en mulig plads blandt Oscar-nomineringerne.

Når det kommer til fortællingen og manuskriptet kan man ikke sige andet end: vel skrevet. Filmen formår hele tiden at holde publikum fanget på trods af at der faktisk er døde scener der kunne have været undladt.
Historien, hvis store temaer er venskab, selvtægt og børnemishandling, virker måske lidt som et forsøg på at skabe den ultimativt onde fortælling. Men samtidigt indeholder den en del smukke steder og det er her at filmen går hen og berøre. For strejfet af kærlighed midt i mørket, gør Mystic River til en smuk og unik oplevelse som skal opleves, hvis ikke man har en alt for sart sjæl.
Mystic River har få mangler og er en film der næsten når op og får fuld karakter.
En fryd at se og et must for enhver filmelsker.
Mystic River