Gangsta!!

5.0
Jeg genså den her for nylig, og må indrømme at den stadig ligger højt på min liste over favorit-gangsterfilm..

Med henblik på gangsterfilm kan man vel tale om visse milepæle indenfor genren.. De fleste har nok set Coppolas ”Godfather-trilogi” som jo er decideret mesterlig.. Efter min mening var kvaliteten dog konsekvent dalende – Del 1 – 6 stjerner/Del 2 – 5 stjerner/Del 3 – 4 stjerner – Men stadig en uovertruffen trilogi.
Derudover er der Scorseses ”Goodfellas”, som rent filmisk er imponerende, og desuden er Ray Liotta direkte blændende!
Nu udelader jeg selvfølgelig en del (Once upon a time in America, De uovervindelige o.s.v.)
Men skulle jeg inddrage en tredje gangsterfilm, må det være ”Scarface”.

”Goodfellas” og ”Godfather” havde begge den store force at være realistisk funderede. ”Scarface” indeholder da også realistiske elementer, men er generelt mere ekstravagant og actionpræget end de to førnævnte.
Men det er imponerende at følge Tony Montana fra bunden til toppen – Og til bunden igen!
Det gør næsten ondt at se en mand der udlever den amerikanske drøm (dog i kriminalitetens løbebane) og derefter se ham smide alt bort!
Men det er altid spændende, at følge en gennemført usympatisk mand og opdage at man næsten ubevidst føler sympati med denne gemene protagonist...

Men fremfor at gentage tidligere indlæg, må jeg erklære mig enig i størstedelen af Antons glimrende indslag..
Til gengæld forstår jeg ikke helt Jespers modvilje mod filmen.. Fair nok at du ikke bryder dig om gangstergenren, men dine argumenter holder ikke helt..

” Filmens største svaghed, er at man aldrig ved hvor langt fremme man er i tiden”
For det første synes jeg egentlig ikke det er særligt væsentligt – Tilskueren får et glimrende indblik i Pacinos udvikling, datoen er for så vidt ligegyldig.. Men selv hvis det generer, så er det vel ikke en altoverskyggende svaghed..

” En anden ting jeg ikke forstår er, hvorfor at politiet ikke skrider ind.”
Som du selv skriver er Pacino mere ”ond” end Johnny Depp i Blow og han dræber da også betjenten der forsøger at afpresse ham – Derudover er netop betjenten et godt eksempel på det manglende indgreb – I filmen er store dele af politiet jo gennemkorrupt! Derudover bliver der jo også foretaget en anholdelse, men Pacinos Johnny Cochran-lignende advokat er jo specialist i at få gangstertyper af politiets krog..

” En anden ting man ikke får svar på, er Montanas pludselige arrigskab overfor fyre der rager på hans søster.”
Netop dette aspekt synes jeg faktisk er en af filmens forcer – Det bliver antydet at Pacino har et mildest talt mystisk forhold til sin søster (noget lignende et barns ødipale forhold til moderen) Men hvis man er mere belæst indenfor det freudianske end jeg, kan man sikkert finde den passende betegnelse.. Det er jo også det der driver ham til at dræbe sin bedste ven..

” Faktisk som om at hele historien er for let:”
Jeg vil give dig ret i at plottet er relativt simpelt, eksempelvis i forhold til Godfather og Goodfellas. Men til gengæld er filmen (på trods af den lange spilletid) langt mere stringent og konsekvent underholdende end førnævnte. Det er altid en fornøjelse at overvære en så skarp og renskåret film!

Nå det var bare min mening om filmen.. Andre der har en personlig ”gangster-top 3” ??
Scarface