lad filmen rulle

6.0
Sørøverfilm har ikke haft det let i Hollywood, og mange folk mener, at man ikke kan finde en solid sørøverfilm indenfor de sidste 50 år. Men så kom Pirates og kynikerne blev bragt til skamme. Denne film er solid og frisk underholdning fra storproducenten Jerry Bruckheimer, og den massive succes er fuldt fortjent. Selvom mange ikke kan lide Bruckheimers film, så må man sige at han ved hvordan en storfilm skal sættes sammen. Historien er ikke altid det vigtigste for ham, men humoren og actiondelen er altid hans speciale. Med Pirates er der dog kommet en god historie med, faktisk en overraskende rigtig god historie. Eventyr, action, spænding, humor og uhygge, perfekt blandet sammen og serveret. Manuskriptet er skrevet af Terry Rossio og Ted Elliott, der før har bedrevet fantasifulde og underholdende film som især Shrek, Zorro, Small Soldiers og den knap så vellykkede Godzilla. De to havde set, at hvis filmen skulle være speciel, så måtte der lidt mere på bordet end en efterligning af de gamle og vellykkede piratfilm. Derfra er der kommet en lidt bizar blanding af piratfilm og eventyrfilm. Piraterne er forbandede, og det er altså en original og herlig overtroisk indgang til en sørøverfilm, og gør filmen speciel og yderst underholdende.

Tak filmverdenen for Johnny Depp. Han er altid fremragende i sine roller, og hans valg er altid uforudsigelige. Han er kendt for ikke at gå på kompromis med penge og studierne, og han har før spillet med i utallige skæve, smalle og kultfilm. Dette er hans første forsøg med en ægte Blockbuster, og sikke en begyndelse! Hele verdenen har endelig åbnet øjnene for Depps massive talent, og en Oscarnominering er fuldt ud fortjent for hans ubetalelig morsomme præstation i denne film. Nogle vil mene han er for meget, mens han for mig er helt perfekt. Hans præstation løfter filmen op til et mesterværk, og jeg var færdig af grin i hver scene, hvor han medvirkede. Jeg har helt ærligt aldrig set noget lignende. Geoffrey Rush morer sig tydeligt, og han er perfekt ond som nådesløs pirat. Rush og Depp stjæler filmen fra de andre skuespiller. Keira Knightley er dog smuk og mere handlekraftig og mindre hjælpeløs end jeg havde forventet, mens Orlando Bloom er lidt for stereotyp og kedelig som helt. Desuden var Jonathan Pryce ikke helt velvalgt som pivset guvernør. Jeg husker filmen for Depps fantastiske præstation.

Instruktøren Gore Verbinski har vist sig at mestre mange forskellige genre. Komedie, science fiction og ikke mindst sidste års bedste og uhyggeligste gyser, genindspilningen af den japanske The Ring. Man må sige at alt lykkedes for Verbinski her. Han blander de forskellige elementer sammen, og ender med at få en af de bedste Blockbuster set i umindelige tider. Hans talent fornægter sig ikke, og han har flot styr over virkningsmidlerne, det klichefyldte og ironien. Faktisk minder han mig meget om en ung Spielberg.

Filmen er fantastisk flot filmet, og effekterne er overrumplende. Ligesom Bryan Singer lader Verbinski ikke de visuelle effekter tage overhånd, og det gør flere scener uforglemmelige og overrumplende. Ideen med at lade piraterne være forbandede er som sagt et smart træk, og deres sande jeg vises kun i måneskin. Dette giver lejlighed til de groteske scener og ikke mindst de smukke. Kampen mellem Rush og Depp i grotten er åndeløs flot, og filmen besidder utallige af disse fascinerende scener. Klaus Badelt har komponeret den eventyrlige musik, og selvom det minder en del om noget man har hørt før (associationer til Hans Zimmer og Trevor Rabin er uundgåelige), så fænger det og skaber den rette stemning.

Filmen tager ikke sig selv alt for højtidelig, og det ses tydelig igennem humoren. Det er lang tid siden jeg har moret mig så kosteligt over en film, og dens opstemte humør er uafrystelig smittende. Jeg har faktisk ikke noget negativt at sige om denne film. Spilletiden er næsten for kort (ligesom med Ringenes Herre), og den var mere brutal og voldelig end jeg havde regnet med af en Disney produceret film. Den perfekte filmoplevelse for mig, og en af de flotteste film jeg nogensinde har set.
Pirates of the Caribbean - Den sorte forbandelse