- Vokse(n)værk -

5.0
Hjertevarm og legesyg komedie hvor Hanks ses på slap line som drengen Josh, der en dag vågner op som voksen – mentalt er han stadig den 13-årige dreng, han var dagen forinden, men fysisk er han altså fuldt udvokset. Dørene til ”den voksne verden” er nu åbne, og det har Josh tænkt sig at udnytte.

Særdeles humoristisk, underholdende og kreativ komedie. ”Big” er for de små såvel som de store – alle med en barnlig sjæl. For det er sådan set, hvad det hele handler om, den barnlige sjæl. Og på det område kendes ingen grænser – heller ikke i ”Big”, der kortfattet må betegnes som en vidunderlig karruseltur i barndommens gade. Det er ganske enkelt umuligt ikke at lege med i denne kreative genistreg, der giver sig selv plads til at være så løssluppen og legesyg som den med rette gerne vil være.

Men udover det er det også en meget varm og livsbekræftende fortælling uden at virke alt for højtidelig. Det er meget ”amerikansk”, uskyldigt og frydefuldt produceret men ikke uden en vis seriøsitet og betænkelighed, der giver filmen en smule dybde og gør den mange kig værd fremover. Jeg ser den stadigvæk den dag i dag med (ligeså) stor begejstring. Hanks er helt fantastisk og eminent spillende i rollen som en voksen 13-årig. Han er en oplevelse i sig selv, og hans store begavelse som humorist har her fået frie tøjler.

Med risiko for at lyde som en gammel nisse, mener jeg faktisk også, at mange unge/børn har godt af at se en film som denne. ”Big” er en hyldest til den (evige) barnlige sjæl, som vi alle mere eller mindre besidder. Noget som desværre er svært at få øje på i disse dage, når man kigger på unge (og børn), der i mine øjne har foruroligende travlt med at blive ”voksne”. Den kan man så tygge lidt på, næste gang man ser 13-årige Josh i ”Big”. En dreng der fandt ud af at barndommen kun er til låns – minderne derimod varer evigt.
Big