Hård most.....

5.0
Har man indledningsvis fået indtryk af, at her er en nyindspilning af de hyggelige "Flemming på kostskole" film - så varer det ikke længe, før man får sin barnetro rystet! Snart kryber man nemlig længere og længere ned i sædet i takt med, at den ene stærkere scene efter den anden ruller over skærmen, alt medens man hjælpeløst blot sidder der uden mulighed for at gribe ind. Og kunne man - ville man så? Eller rettere havde man turdet? For det er netop, hvad denne film handlingsmæssigt går ud på. Mobning af hårdste karakter, som omverdenen stiltiende men velvidende lader finde sted.... uhyggeligt men desværre nok et ærligt billede på, hvad der også sker omkring os i disse oplyste tider - blot i anden "forklædning".

Historien er enkel og sådan set velkendt: Ung mand tugtes korporligt og uacceptabelt af stedfader, medens moderen vender ryggen til. Som resultat opstår en umiddelbart følelseskold og provokerende teenager, som sendes på dyr betalingskostskole for som sidste chance for at få en skoleeksamen og dermed adgang til videre studier. Skolens grundprincipper er baseret på "kammeratopforstring" - og tak for en "kammeratlig" adfærd! Den unge mand har sat sig for at gennemføre - men snart lægges han for et helt umenneskeligt had og en mobning af frygteligste karakter, da han ikke umiddelbart har til sinds at lade sig koste rundt med af de få år ældre "kammerater". Og han fanges i et valg mellem stedfaderens korporlige tæsk og skolekammeraternes umenneskelige ritualer og afstraffelser. Pest eller kolera. At der imidlertid er mere end ballade og døde hjerneceller i hovedet på den unge mand, viser sig dog tydeligere og tydeligere, som filmen skrider frem ad. I takt med styrken af grovhederne udvikles hans egen retfærdighedssans, som ligger milevidt fra hans omverdens "venden ryggen" til. Slutningen er finurlig, men skal ikke her afsløres for ikke at ødelægge oplevelsen for kommende biografgængere.

Filmen er hudflettende ærlig, hovedrollen virkelig flot spillet med stor indleven og troværdighed. En godt gennembearbejdet film, hvor miljøet/tidsbilledet ligeledes er fint ramt. Den rammer lige i hjertekuglen og får en til at føle sig hjælpeløst meddelagtig, som man sidder der uden at kunne gribe ind... Her er ikke tale om nogen hyggelig holde-i-hånd film - og man skal være indstillet på, at forlade salen en smule rystet og med en nagende tanke om, at noget lignende måske også finder sted på vor egen pæne Herluf Holm Kostskole, men som vi bestemt ikke ønsker at vide af endsige ønsker/tør blande os i....
Ondskab