Mesterværk

5.0
Efter at have læst de sidste posteringer i debatten om denne films kvaliteter kontra LOTR, er jeg lidt i tvivl om jeg orker at kaste mig ud i at skrive min egen mening. Men, jo, det orker jeg.

Jeg synes, at Lost in Translation var en fantastisk rørende, smuk og dejligt anderledes film. At den ikke falder i alles smag, var forventeligt. At Ringenes Herre ikke falder i alles smag, var også forventeligt, selv om det er en fantastisk film, rig på nuancer og med noget mere kød på (ihvertfald nogle af) karakterne end næsten enhver anden action/eventyrfilm.

Faktisk synes jeg det er en stor skam, at der ligefrem opstår skænderier p.g.a. to så gode film. De kan i øvrigt slet ikke sammenlignes, og det kan da ikke komme bag på nogen at de henvender sig til to forskellige slags publikum. Jeg tvivler på at intelligens har noget med det at gøre. Mon ikke det mere drejer sig om smag, forventninger til hvad man får for pengene, og så i øvrigt forskellig tilgang til hvad en film i det hele taget skal tilbyde sit publikum? Nå, lad det nu ligge.

Lost in Translation vil tiltale dem, der (også) elsker små indie-film, der tager sig tiden til at fortælle historien. Det er en film, der ikke vælter rundt i dialog eller store larmende scener men på trods af det er meget underholdende og, synes jeg, fortæller en smuk historie med nogle enkle, velvalgte virkemidler. Sofia Coppolas manus-Oscar var efter min mening fortjent, hvad enten det fylder 60 sider eller 600 sider. Dialog er ikke alt. I denne film er det virkelig den basale historie, det hele drejer sig om, og nogen skal jo da for søren få idéen før man kan skabe mesterværket. Så, jo, al mulig ros til Sofia. Faktisk havde jeg gerne set hende vinde instruktør-Oscar'en også, (men ikke lige i konkurrence med Peter Jackson, for han skulle da bestemt have sin pris), for det kræver stort instruktørtalent at få så fint underspillede præstationer ud af sine skuespillere, især når en af dem er kendt for overspillede komedier!

PS! At sige at Sofia fik en Oscar på grund af sin far er en billig bortforklaring! Er der nogen her der har glemt hvor meget hun blev *slagtet*, da hun medvirkede som skuespiller i Godfather 3? Der var der da ingen der tog hensyn til hendes efternavn - det var tværtimod en hæmsko. Og jeg havde faktisk frygtet, at hun ville blive overset i år, da hendes far er executive producer på Lost in Translation, men der kom da heldigvis ingen misundelige opråb om nepotisme i den sammenhæng. Var der i øvrigt nogen der brokkede sig, da Nicolas Cage - som alle i Hollywood ved er nevø af Coppola - vandt sin Oscar for Leaving Las Vegas? Så skulle vi ikke lade det platte emne ligge?

Gå ind at se Lost in Translation i stedet for, hvis du ikke allerede har set den. Og husk så i øvrigt at nyde alle de andre dejlige film i alle mulige genrer, f.eks. special edition-DVD'erne af Ringenes Herre-filmene, en sand klassisk filmtrilogi. :-)
Lost in Translation