anderledes western

4.0
Ron Howard gav mig en af mine yndlingsfilm med Et Smuk Sind, og derfor kunne hans næste projekt kun være en skuffelse. The Missing viser endnu engang Howards alsidige talent, og det er imponerende at se, hvor engageret han er lige meget hvilken film han laver. Hans iver og fortællerlyst brænder tydeligvis igennem. Samarbejdet med producenten Brian Grazer er da også helt unik. Med The Missing vender Hollywood tilbage til den datid så populære western-genre, og de gør med stil, da denne film egentlig er atypisk for genren. Rollerne er delt op, som de plejer at være: indianerne er nogle brutale og uciviliserede barbarer, men de er blevet trænet af hæren. Dette er en lille twist, men det er egentlig nok for mig til at tro, at denne film vil prøve at gå andre veje.

Rollerne er velbesatte: Tommy Lee Jones giver sin bedste præstation i mange, mange år, mens Cate Blanchett ses i en lidt for velkendt rolle for hende som handlekraftig og stærk kvinde/mor. Der var dog to glædelige overraskelser for mig, den ene var Val Kilmer i en kort, men velspillet rolle. Den mand er heldigvis ved at komme tilbage, ikke mindst på grund af The Salton Sea. Den anden overraskelse var Ron Howards bror, Clint Howard , som man da kun kan nyde at se. Ikke noget der løfter filmens kvaliteter, men alligevel behageligt.

Historien i The Missing kunne godt have haft noget mere dramatisk effekt og drive, men fornuftigt nok spiller Howard på det brutale kort. Det bliver aldrig stødende, men det er en anelse mere voldeligt og realistisk end i så mange andre westerns. Jeg havde egentlig troet, at der ville have været nogle flere chokeffekter, men det bliver aldrig uhyggeligt, men der er alligevel en konstant tryggende stemning, da filmen er uforudsigelig. Jeg kunne dog ikke lide den forholdsvis store plads det overnaturlige fik i historien.

Musikken er stedvis rigtig god fra James Horner, men jeg havde regnet med noget mere rørende fra hans side. Til gengæld er det superflot filmet, og Ringenes Herre har klart været inspirationskilde. 4 stjerner er nok for meget ved gensyn, men filmen var bedre end jeg havde troet (især på grund af de uretfærdige dårlige anmeldelser), også er det også et kærkomment og lidt anderledes gensyn med western-genren. Desuden har Ron Howard min respekt som instruktør, selvom han har svært ved at skære en film ned under to timer, som nok ville have været en fordel her.

(Nick, bare fordi du ikke kan lide Gotts indlæg, så er det ingen grund til at gennemanalysere dem for fejl. Du ved da hvad han mener. Hver venligst med til at højne niveauet på Scope)
The Missing