Sammenligning

6.0
Kan man sammenligne Dune med Lost Highway? NEJ. Instruktøren bag Dune er en frustreret mand fra hvis hænder producenten fravristede filmen og klippede den ned fra 6 timer og 20 minutter til 137/190min alt efter om man ser bio udgaven eller SE udgaven. Det er en instruktør der gerne ville tage sit navn af filmen, men som ikke kunne gøre det fordi den option havde han ikke i sin kontrakt.

Den instruktør der lavede Lost Highway derimod er en mand i sit es. En mand der, med Europæiske midler pludselig frit kunne lave den film han gerne ville lave. Den viser det potantiale der kunne have været i Dune projektet, men selvfølgelig i en mere moden instruktørs hænder.

Straight Story kan man så diskutere i en uendelighed fordi den tilsyneladende ikke passer ind nogen steder. Jeg mener nu den passer smukt ind, men det er som sagt en lang diskussion. Straight Story var dog et projekt som Lynchs kone (som er producer) satte i gang og som hun absolut insisterede på Lynch skulle lave. Til sidst gav han sig. Dermed ikke sagt at man selv skal føde sit manuskript for at kunne lave en stor film ud af det. Det er noget de fleste Europæiske instruktører har misforstået (og en del Amerikanske for den sags skyld). De tror at hvis de ikke selv skriver historien er det ikke ærligt eller kunstnerisk. Så er de kun fortolkere af en allerede eksisterende vision. Det er selvfølgelig noget sludder. Noget kan ramme en sandhed i en og dermed blive til en god film igennem ens arbejde med den. Ironisk nok, så er det denne selvsamme gruppe der ofte anser instruktører som for eksempel Scrosese som store kunstnere, men Scorsese er netop en instruktør der har lavet sine bedste og stærkeste film udfra færdigskrevne manuskripter. Taxi Driver og Raging Bull for blot at nævne to. Sidstnævnte ville han i øvrigt heller ikke lave og det var De Niro der nægtede at give op og fik overtalt ham til sidst. Raging Bull er klart Scorseses bedste film. Og klart en meget personlig film, selvom han ikke har skrevet noget af manuskriptet.

Nåmen, pointen er. Lost Highway er som den skal være. Dune er et maltrakteret værk der ikke kan sammenlignes med noget andet Lynch har lavet.

******
Lost Highway