- Hvem er Dina? -

3.0
Pompøst og ambitiøst projekt fra danske Bornedal.

”I Am Dina” foregår i 1860’ernes Norge og fortæller den tungsindige historie om pigen, kvinden og moderen Dina. Vi føres igennem hendes liv fra barnsben, hvor Dina ved et uheld er skyld i sin mors død. Hun har nu mistet sin mor såvel som sin fars kærlighed, og en barsk livshistorie kan således begynde.

Bornedal har været længe undervejs med sin seneste film, og man fornemmer også tydeligt den store energi, der utvivlsomt er lagt i den. Filmen er grandiost og flot instrueret, og Bornedal viser international klasse med et fornemt talent for det scenografiske og visuelle.

Men hvad selve historien angår, er ”I Am Dina” desværre en lidt tam fortælling uden den store dramatik, som filmen ellers indbyder til. Man savner udsving og udvikling i historien, hvilket resulterer i en hverken særlig dyb eller medrivende film. Kedeligt bliver det dog aldrig – Bornedal har selv skrevet sit manuskript, og han har absolut en historie at fortælle. Dina-karakteren er fascinerende og hendes uberegnelighed vækker stor interesse, men på trods af filmens titel føler man paradoksalt nok, at man aldrig når at lære hende rigtigt at kende, ligesom filmens andre mange karakterer heller aldrig helt bider sig fast.

Svenske Maria Bonnevie magter den bærende hovedrolle, men giver ingen stjernepræstation. Udover et stort navn som Gérard Depardieu byder rollelisten på en række danskere, hvilket man selvfølgelig altid kan glæde sig over, selvom det gebrokne engelsk er slemt afslørende. Mads Mikkelsen ses i en større rolle og er spændende at opleve med nye briller.

Det ville være synd at sige at Bornedals internationale vovestykke er slået fejl, men ”I Am Dina” når bare ikke det ambitionsniveau, den har sat sig for. De melankolske undertoner forbliver udtryksløse, og det virker som om, at denne sindsoprivende fortælling aldrig når at blive særlig sindsoprivende.
Jeg er Dina